Effects of anxiety and depression on memory block and facilitation
Depresyon ve kaygının bellek engellenmesi ve kolaylaştırma üzerindeki etkisi
- Tez No: 498895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMAY İKİER SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bellek engellenmesi, kolaylatırma, depresyon, kaygı, istenmeyen düşünceleri bastırma, memory block, facilitation, depression, anxiety, suppression unwanted thoughts
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kişiler öğrenmeye bağlı güçlüklerden dolayı bazen hedef bilgiyi geri getirmede zorluk yaşarlar. Bellek engellenmesi, öğrenme aşamasında rakip sözcüğe maruz kalmanın, sözcük parçasını hedef sözcük ile tamamlanma oranını temel düzeye göre düşürmesidir. Bu araştırmanın amacı depresyon ve kaygının bellek engellenmesi ve kolaylaştırma üzerindeki etkisini incelemektir. Ayrıca istenmeyen düşünceleri bastırmanın aracı rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, tanı almamış ancak yüksek düzeyde depresyon ve kaygısı bulunan ve düşük düzeyde depresyon ve kaygısı bulunan toplam 35 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar 18-25 yaş aralığında olup, yaş ortalaması 21.09'dur. Katılımcıların tamamı 130 Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi arasından iki aşamalı bir değerlendirmeyle seçilmiştir. İlk aşamada kişilere Beck Kaygı Envanteri (BKE), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Penn Eyalet Endişe Ölçeği (PEEÖ) uygulanmıştır. Aralarından, birincil olarak yüksek kaygı ve depresyon rapor eden veya verilen ölçümlerde düşük düzeyde puan alan kişiler seçilerek ikinci değerlendirme sürecine davet edilmiştir. Katılımcıların tamamı şu ölçümleri tamamlamışlardır: Sözcük Değerlendirme Testi Sözcük Parçası Tamamlama Testi, Stroop Testi, Beyaz Ayı Supresyon Envanteri, Sözcük Dağarcığı Testi, Farkındalık Testi. Araştırmanın ikinci adımında öğrenme aşamasında hedef sözcüğe maruz kalmak sözcük parçasının hedef sözcükle tamamlanma oranını temel düzeye göre arttırmıştır. Literatürde bu etki kolaylaştırma etkisi olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme aşamasında rakip sözcüğe maruz kalmak sözcük parçasının hedef sözcükle tamamlanma oranını temel düzeye göre azaltmıştır. Bu etkiye ise bellek engellenmesi denilmektedir. Depresyon düzeyi yüksek kişiler depresyon düzeyi düşük kişilerle karşılaştırıldığında, rakip sözcük görüldüğünde hedef sözcükle tamamlanma oranında istatistiksel olarak farklılık gösterdi. Ayrıca kaygı düzeyi yüksek ve düşük olan katılımcılar karşılaştırıldıklarında sözcük parçasını hedef sözcükle tamamlama oranlarının verilen sözcük türüne göre farklılık göstermediği görülmüştür. Sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecekte yapılacak çalışmalara ve klinik uygulamalara dair önerilere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals have a difficulty in the retrieval of the target information because of learning related information. The memory block effect occurs when people are prevented from completing word fragments because they studied orthographically similar words in the study phase. The aim of the present study is to contribute to memory block research by showing the impact of depression and anxiety. We investigated that how depression and anxiety score effect memory block's magnitude and facilitation. Also, mediating role of the ability to suppress unwanted thoughts investigated. The study was conducted on 35 university students with non-clinical depression and anxiety. The participants age ranged from 18 to 25 years (M=21.09). All participants were selected out of 130 university students in Bahçeşehir University based on a two-steps assessment procedure. Those reporting high depression and anxiety as the primary psychological disturbance or students with scores below subclinical levels of all given measures were invited to the second step of selection. In the first session, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), and Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) was administered to the participants. 35 students were selected from these participants via pre-screening questionnaire. In the second section Incidental Orienting Task, Word Fragment Completion Task, Stroop Task, White Bear Suppression Inventory (WBSI), Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised (WAIS-R) Vocabulary Subtest, Awareness Test were administered to the participants. Second phase of the research showed that being exposed to the target word study phase increases the target completion rate for the fragment above baseline which was defined as facilitation. Also, being exposed to the competitor word at study phase lowers the target completion rate below baseline, which was defined as memory block. Participants who had high depression and who had low depression statistically differed in the completion rate with the target word when the competitor word was seen. Also, participants who had high anxiety and who had low anxiety did not significantly differ in their target completion type of memory block. These findings were discussed under the light of literature and future directions for research.