Doğum indüksiyonu başarısının öngörülmesinde uteroservikal açının değerlendirilmesi
Assessment the efficacy of the uterocervical angle foreseeing the success of labor induction
- Tez No: 499042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYTAÇ YÜKSEL, UZMAN BERNA ASLAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum indüksiyonu, uteroservikal açı, nulliparite, Induction of labor, uterocervical angle, nulliparity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Uteroservikal açının doğum indüksiyonu başarısını öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamız Mayıs 2017 ve Kasım 2017 tarihleri arasında hastanemizde doğum indüksiyonu kararı verilen 18-35 yaş arasındaki nullipar, tek canlı fetus taşıyan, gebelik haftası 37-41 arasında olan 62 gebe üzerinde transvajinal ultrasonografi ile uteroservikal açı ölçülerek yapılmıştır. 10mg dinoprostonla indüksiyona başlanmıştır. 24 saat içinde doğum eyleminin aktif fazına giren gebelerde indüksiyon başarılı, 24 saat içinde doğum eyleminin aktif fazına giremeyip sezeryan olan gebelerde indüksiyon başarısız kabul edilmiştir. Aktif faza girmeden maternal veya fetal nedenlerle sezaryen olan gebeler çalışma dışında bırakılmıştır. Uteroservikal açı değerlendirilmesinde de 95 ve 105 derecenin altı ve üstü olarak 4 farklı grup oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmamıza katılan 62 gebenin 39'u 24 saat içinde aktif faza girmiş ve indüksiyon başarılı kabul edilmiştir. 23 gebe ise indüksiyondan sonra 24 saat içinde aktif faza girmemiş ve başarısız indüksiyon kabul edilip sezaryen olmuştur. Çalışmamızda başarılı kabul edilen grup ile başarısız kabul edilen grup arasında demografik özellikler; yaş, VKİ, sigara kullanımı, fetal doğum ağırlıkları ve uteroservikal açı ölçüm değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). İndüksiyonu başarılı olan grupta servikal uzunluk daha kısa olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,100). Uteroservikal açının değerlendirilmesinde de her grup (95 derece üstü, 95 derece altı, 105 derece üstü, 105 derece altı) kendi içlerinde ayrı ayrı değerlendirilmiş, indüksiyonun başarısız ve başarılı olduğu gruplar karşılaştırılmış ve istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır (95 derece için p=0,337, 105 derece için p=0,746) Sonuç: Nullipar gebelerde doğum indüksiyonunun başarısını öngörmede uteroservikal açı başarılı bulunmamıştır. Daha büyük hasta gruplarının ve multipar gebelerin incelendiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the efficacy of the uterocervical angle foreseeing the success of labor induction. Methods: Our study was conducted between May 2017 and November 2017 and uterocervical angles were measured with transvaginal ultrasonography of 62 nulliparous, 18-35 years old pregnant women with single live fetus between 37-41 gestational weeks. Induction with 10 mg dinoprostone was initiated. Induction was considered as successful if patients entered the active phase of labor within 24 hours, induction of labor was considered as failed if they could not enter the active phase of labor within 24 hours. Cesarean births due to maternal and fetal indications before entering active phase of labor were excluded from the study. In the evaluation of the uterocervical angle, 4 different groups were formed as below and above 95 and 105 degrees. Results: Of the 62 pregnant women who participated in the study, 39 entered the active phase within 24 hours and the induction of labor was considered successful. 23 women did not enter active phase within 24 hours after induction and accepted as failed induction and caesarean section was performed. Demographic characteristics between the group that was accepted as successful and the group that was accepted as failed were; age, BMI, tobacco use, fetal birth weights and uterocervical angle measurement values and there was no statistically significant difference (p> 0,05). Although the cervical length was shorter in the vaginal delivery group, no statistically significant difference was found (p = 0,100). In the assessment of uterocervical angle, each group (95 degrees above, 95 degrees below, 105 degrees above, 105 degrees below) was evaluated separately within themselves and the groups in which induction was successful and failed were compared and there was no statistically significant difference (p = 0.337 for 95 degrees, p= 0.746 for 105 degrees) Conclusion: The uterocervical angle was not found to be successful in predicting the success of induction of labor in nulliparous pregnancies. More studies of larger patient groups and multiparous pregnancies are needed.