Acil tıp asistan hekimleri ve diğer dahili branş asistan hekimleri arasında depresyon ölçeğinin karşılaştırılması
Comparasion of depression scale between emergency medicine asistant doctor and other internal branches asistant doctors
- Tez No: 499099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency medical assistants, Depression, Beck Depression Scale, Emergency Medicine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç Acil tıp kliniği ve dahiliye, intaniye, nöroloji kliniklerini kapsayan dahili branş asistan hekimleri arasında BDÖ ile depresyon düzeylerini araştırmak çalışmamızın amacıdır. Materyal ve metod Etik kurul onayı alınmasından sonra 2017 yılında gerçekleştirilen kesitsel türdeki bu araştırmada İzmir ili Bozyaka, Atatürk ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastaneleri acil servis, dahiliye, intaniye ve nöroloji kliniklerini kapsayan dahili branşlardan toplam 140 asistan hekim incelenmiştir. Araştırmaya katılan hekimlere sosyodemografik verileri ve Beck Depresyon Ölçeğini içeren bir anket formu araştırıcı tarafından verilmiş ve katılan hekimlerden formu doldurmaları istenmiştir. Bulgular Çalışmamıza toplam 70 acil tıp asistanı (%50) ve 70 (%50) diğer dahili klinik asistanı (dahiliye, nöroloji, intaniye) katılmıştır. Katılan hekimlerin ortalama yaşı 29,24 olarak tespit edilmiştir. Çalışmamıza 73 (%52,1) kadın, 67 (%47,9) erkek asistan hekim katılmıştır. Katılanların 54'ü (%38,6) evli, 86'sı (%61,4) bekar; 113 kişisinin (%80,7) çocuğu bulunmamaktadır. Asistanlık sürelerine bakıldığında ortalama değer 21ay olarak tespit edilmiş ve aylık tutulan nöbet sayısı incelendiğinde ortalama 7,52 olduğu görülmüştür. Meslekte toplam çalışma ayları ortalaması ise 48,73 olarak bulunmuştur. Hekimlerin 124'ü (%88,6) tıp doktorluğunu isteyerek seçerken, branşını isteyerek seçen 104 ( %74) kişidir. Seçtiği branş sonucu pişman olan 44 kişi (%31,4) ve istifa etmeyi düşünen 26 kişidir (%18,6). Asistan hekimlerin 90'ı (%64,3) mesleğini icra ederken psikolojik veya fiziksel şiddete uğramıştır. Çalışmamızda asistan hekimlerin 69'u (%49,3) normal duygudurumda değerlendirilmiştir. 33 kişisi (%23,6) hafif duygudurum değişikliğine, 12 kişisi (%12) Sınırda klinik depresyona, 22 kişisi (%15,7) orta düzey depresyona, 3 kişisi (%2,1) ağır depresyona ve 1 kişisi (%0,7) çok ağır depresyona sahiptir. Acil tıp asistanlarında BDÖ'ye göre normal duydudurumda olan 30 kişi, dahili branşlarda 39 kişi; hafif duygudurum değişikliği olan acil tıp asistanlarında 18, dahili branşlarda 15 kişi; sınırda klinik depresyonda olan acil tıp asistanlarında 8, dahili branşlarda 4 kişi; orta düzey depresyonda olan hem acil tıp hem de dahili branşlarda 11 kişi; ağır depresyonda olan acil tıp asistanlarında 2, dahili branşta 1 kişi; çok ağır depresyonda olan acil tıp asistanlarında 1 kişidir. Sonuç Acil servis ve diğer dahili branşlar arasında depresyon değerlendirmesinde anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak veriler istatistik anlamlı çıkmasa da branş bazında sayıca incelendiğinde daha yüksek oranlarda acil servis hekimlerinin depresyona sahip olduğu görüldü. Değerlendirmeye alınan parametrelerden en dikkat çekici olanı branşını isteyerek seçen, bu durumdan pişman olmayan ve istifa etmeyi düşünmeyen hekimlerde çıkan düşük depresyon oranlarıdır. Bu da asistan hekimin hangi branşta olduğundan ziyade branşları ile ilgili duygu ve düşüncelerinin depresyon durumunda daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar kelimler: Acil servis asistanı, Depresyon, Beck depresyon ölçeği, Acil tıp
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose Aim of our study is investigating the levels of depression among internal branch resident physicians that includes emergency medical clinic, internal medicine, infectious diseases and neurology clinics. Material and Method In this partial type research which is carried out in 2018, with the approval of the ethics committee, a total of 140 resident physicians from İzmir province Bozyaka, Atatürk and Tepecik Training Research Hospitals internal medicine branches including emergency, internal medicine, infectious diseases and neurology clinics were investigated. A questionnaire form that includes sociodemographic data and the Beck Depression Scale was given to each physician participating in the study and they were asked to fill the forms. Results A total of 70 emergency medical assistants (50%) and 70 (50%) other internal clinical assistants had participated in our study. The average age of the participating physicians was found as 29,24 In our study woman participant rate was 52,1% and male participant rate was 47,9% 38,6% of the participants were married, 61,4% were single, and 80,7% of them had no child. When the duration of assistantship was examined, the mean value was determined as 21 months, and it was seen that the average number of night shift per month was 7,52 the average working month in the profession was found as 48,73 While 88,6% of physicians willingly choose medical doctorship, 74% of them willingly choose their branches. 31,4% of the resident doctors had regrets because of their branch choice and rate of the resident doctors who think resigning the job was 18,6% 64,3% of assistant doctors have gone through psychological or physical violence while performing their profession. In our study, 49,3% of resident doctors were evaluated in normal mood. 23,6% had light mood changes, 12% had clinical depression at the boundary, 15,7% had moderate depression, 2,1% had heavy depression and 0,7% had very heavy depression. Conclusion There was no significant difference in depression evaluation between the emergency department and other internal branches. Although the working conditions of the assistants were different, similar professional, social and economic conditions have affected the results in a similar manner. The most remarkable one among the parameters taken into consideration was the low rates of depression in doctors who willingly choose the branch, who do not regret it and do not consider resigning. These results revealed that, rather than the branch position of the assistant physicians, their emotions and thoughts about their branches is more effective in the case of depression.