Asistanlık eğitimi esnasında farklı branşlara geçiş yapan tıp doktorlarının mizaç ve karakter özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of temperament and character traits of physicians who changed medical specialties during residency training
  1. Tez No: 956498
  2. Yazar: TUĞÇE GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asistan hekimlik, branş değiştirme, mizaç ve karakter, depresyon, anksiyete, stres, Assistant physician, changing branch, temperament and character, depression, anxiety, stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, uzmanlık eğitimi sırasında farklı branşlara geçiş yapan hekimlerin mizaç ve karakter özelliklerini değerlendirmek ve bu özellikler ile branş değiştirme nedenleri arasındaki potansiyel ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, uzmanlık eğitimi sırasında farklı bir branşa geçiş yaptığını bildiren 100 hekim dahil edildi. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalı olup, araştırma kesitsel ve ilişkisel bir desen kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm katılımcılar Olgu Rapor Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri (BFKE) ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DAS-21) ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcı hekimlerin yaş ortalaması 36,40 ± 6,39 yıl olup, hekimlerin %59'u kadındı. Branş değişiklikleri incelendiğinde, katılımcıların %33'ü acil tıp, %14'ü kadın hastalıkları ve doğum, %13'ü aile hekimliği, %11'i pediatri ve %8'i dahiliye eğitimini yarıda bırakmıştı; geri kalanlar ise diğer branşlara geçiş yapmıştı. Branş değiştirenler arasında, acil tıp hekimlerinin %33,3'ü aile hekimliğine, pediatri hekimlerinin %45,5'i aile hekimliğine, kadın hastalıkları ve doğum hekimlerinin %50'si aile hekimliğine, aile hekimlerinin ise %30'u psikiyatriye geçiş yapmıştı. Ayrıca, hekimlerin %12'si tekrar branş değiştirme planı olduğunu bildirdi. Hekimlerin dışa dönüklük puanları ile branş değiştirme süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki gözlendi (r = 0,236, p = 0,018). Nevrotiklik özellikleri, depresyon (rho = 0,338, p = 0,001), anksiyete (rho = 0,374, p < 0,001) ve stres (r = 0,445, p < 0,001) ile anlamlı pozitif korelasyonlar gösterdi. Geçmişte klinik zorluklar nedeniyle branş değiştiren hekimlerin, deneyime açıklık puanları, bu tür zorluklar yaşamayan hekimlere göre anlamlı derecede daha yüksekti (t = -1,989, p = 0,050). İşyerinde mobbinge maruz kalan hekimlerin, maruz kalmayan hekimlere göre dışa dönüklük özellikleri anlamlı derecede daha düşüktü (Z = -2,650, p = 0,008). Branşla ilişkili sorunlar nedeniyle branş değiştirme riskini etkileyen tek anlamlı kişilik özelliği dışa dönüklük olarak belirlendi (OR = 0,408, p = 0,026). Sonuç: Bulgular, uzmanlık eğitimi sırasında branş değiştirmeye neden olan faktörler ile mizaç ve karakter özellikleri arasında potansiyel bir ilişki olduğunu düşündürmektedir. Çalışmamızın sonuçları, dışa dönük kişilik özelliklerinin branş değiştirmeye karşı koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Asistan hekimlerde sıkça gözlemlenen psikopatolojik özellikler ile nevrotik kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the temperament and character traits of physicians who switched specialties during their residency training and to explore the potential associations between these traits and the reasons for specialty transition. Materials and Methods: This study included 100 physicians who reported transitioning to a different specialty during their residency training. Participation in the study was voluntary, and the research was conducted using a cross-sectional, correlational design. All participants were assessed using the Case Report Form, the Five-Factor Personality Inventory (FFPI), and the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21). Results: The mean age of the participating physicians was 36.40 ± 6.39 years, and 59% of the physicians were female. Analysis of the specialties switched from revealed that 33% of participants discontinued training in emergency medicine, 14% in obstetrics and gynecology, 13% in family medicine, 11% in pediatrics, and 8% in internal medicine, with the remaining transitioning to other specialties. Among those who switched, 33.3% of emergency medicine physicians transitioned to family medicine, 45.5% of pediatricians transitioned to family medicine, 50% of obstetrics and gynecology physicians transitioned to family medicine, and 30% of family medicine physicians transitioned to psychiatry. Additionally, 12% of the physicians reported plans to switch specialties again. A statistically significant positive correlation was observed between physicians' extroversion scores and the duration of their specialty transition (r = 0.236, p = 0.018). Neuroticism traits showed significant positive correlations with depression (rho = 0.338, p = 0.001), anxiety (rho = 0.374, p < 0.001), and stress (r = 0.445, p < 0.001). Physicians who switched specialties due to clinical difficulties in the past had significantly higher openness to experience scores compared to those without such difficulties (t = -1.989, p = 0.050). Physicians who experienced workplace bullying had significantly lower extroversion traits compared to those who did not (Z = -2.650, p = 0.008). Extroversion was identified as the only significant personality trait influencing the risk of switching specialties due to department-related issues (OR = 0.408, p = 0.026). Conclusions: The study findings suggest a potential relationship between the reasons for changing specialties during residency training and temperament and character traits. Extroverted personality traits may have a protective effect against changing specialties. Further research into the relationship between psychopathological features and neurotic personality traits, which are frequently observed among resident physicians, may be recommended.