Anestezi riski yüksek femur trokanterik kırığı olan hastaların cerrahi ve konservatif tedavi sonuçlarının sağkalım üzerine etkileri
Surgical and nonsurgical treatment of the patients with trochanteric femur fractures who are at high anesthetic risk and the effects of the treatment on survival of the patients
  1. Tez No: 499098
  2. Yazar: İBRAHİM KUŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KARAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, Trokanterik, Kırık, ASA, PFN-A, Mortalite, Geriatri, Femur, Trochanteric, Fracture, ASA, PFN-A, Mortality, geriatric
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Anestezi riski yüksek olan hastalarda femur trokanterik bölge kırığı önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Literatürde, bu hasta grubunda konservatif yaklaşımların da mortaliteyi arttırdığına yönelik yazılar vardır. Bu çalışmada; geriatrik hastalarda ASA sınıflamasına göre cerrahi veya konservatif tedavi uygulanan hastalarda eşlik eden komorbid risk faktörlerinin, mortalite ve morbiditeyi nasıl etkilediği araştırılmıştır. Cerrahi ve konservatif tedavi sonuçları karşılaştırılmıştır. Hastalar ve Yöntem: Ocak 2010 ve Aralık 2013 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde femur trokanterik bölge kırığı tanısıyla yatan 304 hasta çalışmaya alındı; konservatif olarak izlenen ve herhangi bir komplikasyon gelişmemiş, cerrahi yöntem olarak kapalı redüksiyon sonrası PFN-A yapılan iki gruptaki hastalar retrospektif olarak incelendi ve elde edilen bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 81.5 (65-101) yıldı. Hastaların %58.6'sı kadındı. 214 (%70.4) hasta ameliyat edildi. Hastalar ASA risklerine göre sınflandırıldığında 196 hasta ASA 3, 108 hasta ASA 4 idi. ASA 3 ve 4 ameliyat edilen ve edilmeyen hastalar; 1. 6. 12. 24. 36. ay mortalite oranlarına göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p:0,001). En yüksek mortalite oranı ASA 4 ve ameliyat edilmeyen hasta grubunda saptanmıştır. Ameliyat edilen ve edilmeyen hastaların eşlik eden hastalık sayıları değerlendirildiğinde ameliyat edilen hastalarda 2,5 ± 0,97 (min-maks: 0-5) opere edilmeyen hastalarda 2,93 ± 0,95 (min-maks: 1-5) ek hastalık saptandı (p: 0,001). Çıkarım: Bu çalışmada; ASA riski yüksek ve ameliyat edilmeyen hastalarda mortalite oranlarının daha yüksek olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Background: Femur trochanteric region fracture is an important cause of mortality and morbidity in patients with high risk of anesthesia. In the literature, many article noted conservative approaches was increasing mortality. In this study; we investigated how comorbid risk factors associated with geriatric patients who underwent surgery or conservative treatment according to ASA classification affect mortality and morbidity. Surgical and conservative treatment outcomes were compared. Material and Method: Between January 2010 and December 2013, 304 patients who were diagnosed with femur trochanteric region fracture in İzmir Tepecik Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic were included in the study; The patients were evaluated retrospectively and the findings were evaluated statistically. The results of this study were retrospectively evaluated in two groups of patients who were followed conservatively and there were any complications between the groups and in the surgery group underwent closed reduction PFN-A as a surgical method. Results: The mean age of the patients was 81.5 (65-101) years. 58.6% of the patients were female. 214 (70.4%) patients were operated on. When the patients were classified according to ASA risks, 196 patients were ASA 3 and 108 patients were ASA 4. ASA 3 and 4 patients with and without surgery; A statistically significant difference was found between the groups according to mortality rates at 1, 6, 12, 24, and 36 months (p: 0.001). The highest mortality rate was found in ASA 4 and in the non-operated patient group. When the number of comorbid diseases of operated and unoperated patients were evaluated, 2.5 ± 0.97 (min-max: 0-5) patients in surgery group and 2,93 ± 0,95 (min-max: 1-5) in conservative group had comorbid disease (p: 0.001). Conclusions: In this study; It was observed that the mortality rates were higher in patients with high ASA risk and in patients who could not be operated.