Pentoksifilin ve hiperbarik oksijenin aşil osteotendinöz bileşke yaralanmalarındaki etkilerinin karşılaştırılması: Bir deney hayvanı modeli çalışması
Comparison of the effects of pentoxifylline and hyperbaric oxygen on osteotendinous junction injuries: An experimental animal model study
- Tez No: 499103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteotendinöz bileşke, pentoksifilin, hiperbarik oksijen, Osteotendinous junction, pentoxifylline, hyperbaric oxygen
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Pentoksifilin ve hiperbarik oksijen tedavilerinin aşil tendonu osteotendinöz bileşke yaralanmasında iyileşme üzerine etkileri bir deney hayvanı modelinde değerlendirildi. Gereç ve yöntemler: 36 adet erişkin dişi Wistar-Albino sıçan, kontrol, pentoksifilin ve hiperbarik oksijen grupları olmak üzere her grupta toplam 12 sıçan olacak şekilde üç gruba randomize olarak ayrıldı. Genel anestezi altında, sıçanların aşil tendonları osteotendinöz bileşke seviyesinden kesildi ve onarıldı. Operasyon sonrası, kontrol grubuna tedavi verilmedi. Pentoksifilin grubuna 1 hafta boyunca 50 mg/kg/gün intraperitoneal pentoksifilin uygulandı. Hiperbarik oksijen grubu ise 1 hafta boyunca günde 2 saat süresince 2,5 ATA, %100 oksijene maruz bırakıldı. Tüm denekler altıncı hafta sonunda sakrifiye edildi ve biyomekanik testler ve histolojik incelemeler yapıldı. Bulgular: Hiperbarik oksijen grubunda hyalinizasyon düzeyi kontrol grubuna göre yüksekti (p=0,026). Hiperbarik oksijen grubunun maksimum gerilme düzeyi kontrol grubuna göre yüksekti (p=0,025). Pentoksifilin grubunda ise enerji emilimi kontrol grubuna göre yüksekti (p=0,010). Sonuç: Pentoksifilinin sıçanlarda altıncı haftada biyomekanik olarak enerji emilim düzeyini arttırdığı saptandı. Ayrıca, pentoksifilin ve hiperbarik oksijenin diğer biyomekanik analizleri kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı olmasa da göreceli olarak daha yüksek olarak tespit edildi (p=0,194). Bu sonuçlar göz önüne alındığında, pentoksifilin ve hiperbarik oksijenin osteotendinöz bileşke yaralanmasında iyileşme üzerine olumlu etkilerini saptadığımızdan ileri deneysel çalışmalar ve klinik uygulamaların yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effects of pentoxifylline and hyperbaric oxygen treatments on osteotendinous junctional recovery in an experimental animal model are studied. Materials and Methods: 36 adult female Wistar-Albino rats are randomly divided in 3 groups as control, pentoxifylline and hyperbaric oxygen groups with a total of 12 members per group. Under general anesthesia, rats' Achilles tendons were cut from the level of the osteotendinous junction and repaired. After the operation, no treatments were given to the control group. 50 mg/kg intraperitoneal pentoxifylline was applied to the pentoxifylline group everyday for 1 week. The hyperbaric oxygen group was exposed to 2,5 ATA, 100% oxygen for 2 hours a day for 1 week. All subjects were sacrificed at the end of sixth week, and biomechanical tests and histological examinations were performed. Results: Hyalinization level of the hyperbaric oxygen group was higher than that of control group (p=0.026). The maximum tension level of the hyperbaric oxygen group was higher than that of control group (p=0.025). In the pentoxifylline group, energy absorption was higher than the control group (p=0.010). Conclusion: Pentoxifylline was found to increase the level of energy absorption biomechanically during the sixth week. In addition, other biomechanical analyzes of pentoxifylline and hyperbaric oxygen were found to be relatively higher than the control group (p=194), although not statistically significant. Considering these results, since we find that pentoxifylline and hyperbaric oxygen have a positive effect on healing of osteotendinous junctional injury, we suggest that further experimental studies and clinical applications should be carried out.