Legg–Calve–Perthes hastalığında artrografi kullanımının tanı ve tedavideki rolü
The role of arthrography in diagnosis and management of Legg–Calve–Perthes disease
- Tez No: 499105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ REİSOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Legg – Calve – Perthes, artrografi, gözlemciler içi ve arası güvenilirlik, Legg – Calve – Perthes Disease, arthrography, intra and interobserver agreement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş: Legg – Calve – Perthes hastalığında tedavi seçiminde önemli bir değerlendirme aracı olduğu düşünülen artrografik incelemenin önemi bu çalışmada araştırılmaya çalışıldı. Standart kalça grafilerinin tek başına ve artrografik incelemelerle birlikte tedavi seçimine etkileri araştırıldı. Gözlemciler içi ve arası uyum değerlendirildi. Hastalar ve Yöntem: Etik kurul izni olan bu çalışmaya 25 Legg – Calve – Perthes hastası alındı. Hastaların kalça grafilerine, artrografilerine, anamnez bilgilerine ve klinik muayene bulgularına hastane arşivinden ulaşıldı. Aynı hastaların direkt grafilerinin ve artrografilerinin yer aldığı görüntülemelerin kura çekilerek sunum sıralarının değiştirildiği dört adet Microsoft® Office PowerPoint sunumu oluşturuldu. 1. ve 2. sunumda hastaların anamnez, fizik muayene bilgileri ve direkt kalça grafileri vardı. 3. ve 4. sunumda ise hastaların anamnez, fizik muayene bilgileri ve direkt kalça grafilerine ek olarak artrografi görüntüleri de vardı. Tüm gözlemcilere değerlendirmeler öncesinde Catterall, Herring ve Stulberg sınıflamaları hakkında teorik bilgi verildi. Gözlemcilere birer ay arayla dört sunum gönderildi. Gözlemcilerin her biri sunumları tek başına değerlendirdi. Değerlendirici olarak 2 grup oluşturuldu. 1. grupta en az 2 yıl (1 – 5 yıl) ortopedi ve travmatoloji eğitimi almış 8 asistan hekim, 2. grupta ise en az 1 yıllık (1 –10 yıl) 8 uzman hekim yer aldı. Gözlemcilere Catterall, Herring ve Stulberg sınıflamalarına göre hastalığın hangi evrede olduğu ve 16 tedavi seçeneği arasından hangi tedavi seçeneğinin en uygun olduğu soruldu. Elde edilen değerlerin gözlemciler içi ve arası güvenilirliği araştırılarak artrografi kullanımının tedavi seçiminde ne kadar etkili olduğu saptanmaya çalışıldı. Bu amaçla Cronbach alfa ve Intraclass Correlation Coefficient (ICC) testleri kullanıldı. SPSS v17 programı istatistiksel değerlendirme için kullanıldı. Bulgular: Direkt grafi görüntüleri ve klinik bulguların bulunduğu birinci ve ikinci değerlendirmede tedavi seçimi için gözlemciler arası uyum zayıf (sırasıyla ICC: 0.299, ICC: 0.270) olarak bulundu. Birinci ve ikinci sunumun tedavi seçimi için gözlemciler içi uyumu düşük güvenilirlikli (α: 0.584) olarak bulundu. Direkt grafi görüntüleri ve klinik bulgulara ilaveten artrografilerin bulunduğu üçüncü ve dördüncü değerlendirmede tedavi seçimi için gözlemciler arası uyum zayıf (sırasıyla ICC: 0.249, ICC: 0.236) olarak bulundu. Üçüncü ve dördüncü sunumun tedavi seçimi için gözlemciler içi uyumu düşük güvenilirlikli (α: 0.433) olarak bulundu. Çıkarımlar: Sadece direkt grafilerle yapılan değerlendirmelerde hastalığın evrelenmesi ve tedavi seçimindeki gözlemciler içi ve arası uyumun zayıf olduğu tespit edilmiştir. Direkt grafilere ek olarak artrografi kullanımının hastalığın evrelenmesi ve tedavi seçimindeki hem gözlemciler arası hem de gözlemciler içi uyumu olumlu yönde etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Arthrographic examination is thought to be a useful tool when choosing a treatment method in Legg – Calve – Perthes disease (LCPD). In this study, the importance of hip arthrography was examined. The effect of standard hip x - rays alone and together with hip arthrographic exams on treatment modality choice was studied. Intra and interobserver agreement was evaluated. Materials and methods: 25 patients with LCPD were included in this study. Patients' history, clinical findings, hip radiographs and arthrograms were accessed through the hospital's archive. Four different Microsoft® Office PowerPoint presentations were created including the same patients' plain hip radiographs and arthrograms in which the orders of the patients were randomly changed by drawing lots. First and second presentations included history, clinical findings and plain hip radiographs of the patients. Third and fourth presentations included history, clinical findings, plain hip radiographs and additionally arthrograms of the patients. A theoretical lecture about Catterall, Herring and Stulberg classifications was given to all observers before evaluating the presentations. Four presentations were sent to all observers with a monthly interval. All of the observers evaluated the presentations alone. 2 groups of observers created. First group consisted of 8 residents who trained in orthopedics and traumatology for at least 2 (between 2 and 5) years. Second group consisted of 8 orthopedic surgeons who have at least 1 year (between 1 and 10) of experience. Observers were asked to evaluate the stage of the disease according to Catterall, Herring and Stulberg classification systems and they were asked to choose the most appropriate treatment modality amongst 16 given treatment choices. The obtained data was analyzed to obtain intra and interobserver reliabilities about how effective arthrography is when it comes to choosing treatment methods. With this purpose Cronbach‟s alpha and Intraclass Correlation Coefficient (ICC) tests were used. SPSS v17 was used for statistical analysis. Findings: In the evaluation of first and second presentation results, in which only the plain hip radiographs and clinical findings of patients were given, poor interobserver agreement for the treatment choice of observers was found (ICC:0.299, ICC:0.270 respectively). Intraobserver agreement of first and second presentation results was low (α: 0.584). In the evaluation of third and fourth presentation results, in which plain hip radiographs, clinical findings and arthrograms of the patients were given, poor interobserver agreement for the treatment choice of observers was found (ICC: 0.249, ICC: 0.236 respectively). Intraobserver agreement of third and fourth presentation results was also low (α: 0.433). Conclusion: In the evaluations including only the plain hip radiographs, intra and interobserver agreement, regarding staging the disease and choosing treatment, was found low. Obtaining artrhrograms additionally did not have a positive effect on intra and interobserver agreement of staging the disease and choosing treatment.