Primer enürezis nokturna tanılı çocuklarda ve annelerinde anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi
Anxi̇ety levels of chi̇ldren wi̇th pri̇mary enuresi̇s nocturna and thei̇r mothers
  1. Tez No: 499124
  2. Yazar: AYSEL KARACA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ, UZMAN BAĞDAGÜL AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, çocuk, enürezis, kaygı ölçekleri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Enürezis Nokturna, 5 yaş ve üzerindeki bir çocukta organik bir nedene bağlı olmadan uyku sırasında istemsiz idrar kaçırma anlamına gelmektedir. Bu çalışmadakiamacımız PEN hastalığının primer monosemptomatik enürezis nokturna tanılı çocuk ve annelerindeki anksiyete durumu üzerine etkisini araştırmaktır. GEREÇ-YÖNTEM:Araştırma 52 primer enürezis nokturna vakası, 44 primer enürezis nokturna olmayan sağlıklı çocuk toplam 96 gönüllü ve anneleri ile yapıldı. Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği (ÇATÖ) kullanılarak enürezis nokturnalı çocuklar ve kontrol grubunun anksiyete düzeyleri değerlendirildi. Anlık ve Sürekli Anksiyete Ölçekleri (STAI-1, STAI-2) kullanılarak hasta ve kontrol grubundaki çocukların annelerinin anksiyete düzeyleri karşılaştırıldı. Annelerin sözel ve fiziksel şiddet uygulamalarıyla çocukların kaygı düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirildi. BULGULAR: Enüretik hastaların çocukluk çağı anksiyete tarama ölçeği (ÇATÖ) puanı ortalaması 32,5±10,7, kontrol grubunun ise 26,7±10,6 olarak bulundu. Hasta grubumuzda ÇATÖ puanı daha yüksekti (p=0.009). Enüretik çocukların annelerinin STAI-2 puanı ortalaması 49,4±8,8, kontrol grubundaki annelerin ise 42,4±6,8 olarak bulundu. Hasta grubumuzun annelerinde STAI-2 puanı daha yüksekti (p=0.001). Annelerin gösterdiği sözel-fiziksel şiddetin çocuk kaygı düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratan etkisi yoktu (p> 0,05). SONUÇ: Araştırmamızda PEN'li çocuklar ve annelerinde anksiyete düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu. PEN 'li hastaları tedavi ederken anksiyetenin tanınması ve yönetimi oldukça önemlidir.PEN'in tedavisi hem enürezisin hem de çocuk ve annelerindeki anksiyetenin çözülmesini sağlayarak bu grubun yaşam kalitesini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION-OBJECTIVE: Enuresis Nocturna is defined as involuntary urinary incontinence during sleep without an organic cause in children older than 4 years old. The aim of the present study is to demonstrate the effect of primary enuresis nocturna (PEN) on the anxiety status of the children with PEN and their mothers. MATERIAL-METHOD: The study population is consisted of 96 children (52 PEN, 44 healty children without PEN and any chronic disease) and their mothers. Anxiety levels of the study population were evaluted by using Screen for Child Anxiety and Related Disorders (SCARED) in children and State-TraitAnxiety Inventory (STAI-1, STAI-2) in the mothers. The relationship between mothers' verbal-physical violence and children's anxiety levels was assessed in the PEN group. RESULTS: The mean score of SCARED was significantly higher in PEN group compared to healthy control (32.5 ± 10.7 vs 26.7 ± 10.6 respectively, p = 0.009). The STAI-2 score was significantly higher in the enuretic children's mothers compared to mothers of the healthy control (49.4 ± 8.8, 42.4 ± 6.8 respectively, p = 0.001). There was no association between mothers' verbal-physical violence and children's anxiety levels (p>0,05). CONCLUSION: We have demonstrate that anxiety levels of children with PEN and their mothers are significantly higher compared to their healthy peers. Recognition and management of anxiety, while managing the PEN is important. Furthermore treatment of PEN will increase quality of life with both resolution of enuresis and the anxiety status of both the children with PEN and their mothers. KeyWords: Mother, child, enuresis, anxiety scales