Enürezis tanısı olan çocuk ve ergenlerde eşlik eden psikiyatrik hastalıkların, anne babalarındaki psikiyatrik belirtilerin ve ailelerin çocuk yetiştirme tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the comorbid psychatric disorders in children and adolescents diagnosed with enuresis, their parents' psychiatric symptoms and childrearing attiudes
  1. Tez No: 586272
  2. Yazar: OSMAN BERTİZLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Tutumları, Enürezis, Eşlik eden psikopatolojiler, Family Attitudes, Enuresis, Comorbid psychopathologies, Child and adolescent, ADHD, Parental psychopathology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada, enürezis tanısı olan çocuk ve ergenlerde eşlik eden psikiyatrik hastalıkların, duygusal (emosyonel) ve davranışsal problemlerin, anne babalarındaki psikiyatrik belirtilerin ve ailelerin çocuk yetiştirme tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Metod: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran ve yapılan psikiyatrik muayenede Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı- 5. Baskına (DSM-5) göre enürezis tanısı alan 8-18 yaş arası 56 erkek, 24 kız olmak üzere 80 çocuk ve ergen hasta ve ebeveynleri ile, yaş ve cinsiyet eşleştirilmiş 51 erkek, 29 kız olmak üzere 80 sağlıklı çocuk ve ergen ve ebeveynleri çalışmaya alındı. Hasta grubuna eşlik eden psikiyatrik tanılar DSM-5'e ve Schedule for Affective Disorders and Kiddie-SADS Lifetime Version (KSADS)'a göre belirlendi. Tüm katılımcıların ebeveynlerinden, Sosyodemografik Veri Formu, çocukların enürezis ile ilgili bilgiler için Enürezis İnceleme Formu, Güçler ve Güçlükler Anketi Ebeveyn Formu (GGA:EB), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (AHÇYTÖ), Semptom Tarama Listesi (SCL–90-R) doldurması istendi. Bulgular: Enürezis tanısı olan çocuk ve ergenlerin yaş ortalaması 10,50±2,11, kontrol grubunun yaş ortalaması 10,45±1,65 idi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Enürezisli hastaların %80,0'ında primer enürezis; %20'sinde sekonder enürezis mevcuttu. Hasta grubundaki çocukların %72,5'i enürezis nokturna, %16,3'ü enürezis continue ve %11,3'ü enürezis diurna tipindeydi. Enürezis tanılı çocuk ve ergenlerde kontrol grubuna göre, en sık dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olmak üzere diğer psikiyatrik hastalıkların eşlik etme oranı anlamlı olarak yüksekti. Hasta grubunda GGA'nin emosyonel sorunlar, hiperaktivite ve dikkat eksikliği, akran sorunları alt ölçek puanları ve toplam puanı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (tümü için p0,05). Hasta ve kontrol grubuna dahil edilen babaların çocuk yetiştirme tutumları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, enürezisli çocuk ve ergenlerde sağlıklı çocuk ve ergenlere göre eşlik eden psikiyatrik hastalıkların ve emosyonel ve davranışsal sorunların yüksek olduğunu, anne babalarında da ruhsal belirtilerin yüksek oranda görülebileceğini, ancak ailelerin çocuk yetiştirme tutumları açısından farklılık olmadığını göstermiştir. Bu nedenle enürezis tanısı olan çocuk ve ergenlerde, eşlik eden psikiyatrik hastalıkların ve anne-babalarındaki ruhsal sorunların değerlendirilmesinin ve gerektiğinde hasta ile birlikte anne babalarının da hem ruhsal tedavilerini hem de aile terapisini kapsayan bir tedavi planı uygulamasının, hastanın tedavisinin başarılı olmasına katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the comorbid psychiatric disorders and emotional and behavioral problems in children and adolescents diagnosed with enuresis, their parents' psychiatric symptoms and childrearing attitudes. Method: 80 children and adolescents, 56 males and 24 females aged 8-18 years, who were admitted to Kahramanmaraş Sütçü İmam University Medical Faculty Hospital Child and Adolescent Psychiatry polyclinic and diagnosed with enuresis according to Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition (DSM-5), and their parents were included in the study, along with 80 age and sex matched healthy children and adolescents, 51 boys and 29 girls.The psychiatric diagnoses accompanying the patient group were determined according to DSM-5 and Schedule for Affective Disorders and Kiddie-SADS Lifetime Version (KSADS). All participants' parents were asked to complete the Sociodemographic Data Form, the Enuresis Examination Form for information about their children's enuresis, Parents Form for Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ: PF), Parental attitude research ınstrument (PARI), and The Symptom Checklist-90-R (SCL-90-R). Results: The mean age of children and adolescents with enuresis was 10.50 ± 2.11 years, and the mean age of the control group was 10.45 ± 1.65 years. There was no significant difference between the groups in terms of age and gender (p> 0.05). 80% of patients with enuresis had primary enuresis, secondary enuresis was present in 20%. 72.5% of the children in the patient group had enuresis nocturna, 16.3% had enuresis continent and 11.3% had enuresis diurna. In children and adolescents with enuresis, the rate of comorbidity of other psychiatric disorders was significantly higher than the control group, most prominent one being the attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). In the patient group; emotional problems, hyperactivity and attention deficit, peer problems subscale scores and total scores of the GGA were significantly higher than the control group (p 0.05). There was no significant difference between the groups in terms of childrearing attitudes of the fathers included in the patient and control groups (p> 0.05). Conclusion: The results of this study showed that the comorbid psychiatric disorders and emotional and behavioral problems were higher in children and adolescents with enuresis compared to healthy children and adolescents, and that psychological symptoms could be high in parents, but there was no difference in terms of parents' childrearing attitudes. Therefore, it is suggested that the evaluation of the comorbid psychiatric disorders and psychological problems in children and adolescents diagnosed with enuresis and the implementation of a treatment plan that includes both psychological treatment and family therapy for the parents along with the patient when necessary, may contribute to the success of the treatment of the patient.