Çalışan ve çalışmayan evli kadınların mutluluk düzeyleri ile evlilik ve yaşam doyumlarının incelenmesi
Examination of happiness level, marriage and life satisfaction of employed or housewife married women
  1. Tez No: 499196
  2. Yazar: LÜTFİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadın, yaşam doyumu, evlilik doyumu, mutluluk, düzey, Employed woman, life satisfaction, marriage satisfaction, happiness, level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışan ve çalışmayan evli kadınların mutluluk düzeyleri ile evlilik ve yaşam doyumlarına ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma evreni Konya ili merkez ilçeleri Karatay, Meram, Selçuklu ilçelerinde yaşayan 15 yaş üstü evli kadınlar olarak belirlenmiştir. Konya ili merkez ilçeleri nüfusu için 2015 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verileri 15 yaş üstü evli kadınlar baz alınmıştır. Konya ili merkez Karatay ilçesi 15 yaş üstü evli kadın nüfusu (α=147.614), merkez Meram ilçesi 15 yaş üstü evli kadın nüfusu (α=168.274) ve merkez Selçuklu ilçesi 15 yaş üstü evli kadın nüfusu (α=289.829) olarak tespit edilmiştir. Örneklem büyüklüğü 0.05 örneklem hatası p=0.5 ve q=0.5 güven aralığı olarak belirlenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda ise (n=384) kişiden oluşacak bir örneklem grubunun 0.05 anlamlılık ve %5 hoşgörü düzeyinde temsil edebileceği düşünülmüştür. Veri toplama aracı olarak üç adet ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler Yaşam Doyum Ölçeği, Oxford Mutluluk Ölçeği ve Evlilik Yaşam Ölçeği'dir. Araştırmanın genelinde on beş yaş üstü evli kadınların yaşam doyumları, evlilik doyumları ve mutluluk düzeyleri yüksek çıkmıştır. Çalışma durumu, gelir durumu ve eğitim düzeyi yüksek olan evli kadınların yaşam, evlilik ve mutluluk düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Flört ederek evlenen, orta yaş aralığında olan ve az sayıda çocuğa sahip evli kadınların yaşam doyumları, evlilik doyumları ve mutluluk düzeyleri yüksek bulunmuştur. Öte yandan, mutluluk düzeyi ile evlilik ve yaşam doyumu arasında pozitif ve yüksek bir ilişki olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study based to determine views about life satisfaction, marriage satisfaction and happiness level of employed and housewife married women over fifteen years old is in Survey Model based to quantitative data. The universe of the study was determined as over 15 years old married women live in province Konya, Center Districts, Karatay, Meram, Selçuklu. 2015 Year Turkish Statistic Organization's Data for over 15 years old married women live in Province Konya, Center districts was taken basis for the study. Population of over 15 years old married women was found as (α=147.614) in Province, Konya, District Center Karatay; Population of over 15 years old married women was found as (α=168.274) in Center Meram District and Population of over 15 years old married women was found as (α=289.829) in Center Selçuklu district. Specimen dimension was determined as 0.05 specimen fault was determined as p=0.5 and confidence interval was determined as q=0.5. At the end of performed examination; it was thought that the specimen group will be composed by (n=384) and significance level will be 0.05 and tolerance level will be represented as 5 %. Three (3) pieces scale were used as data collection tool. These scales are the Life Saticfaction Scale, the Oxford Happiness Scale and the Marriage Life Scale. Life satisfaction, marriage satisfaction and happiness level of married women over fifteen years old was found high at the general of the research. It had been concluded that the women with high employment situation, high income situation and high education level have also high life, marriage and happiness level. Life satisfaction, marriage satisfaction and happiness level of married women with flirtation, middle age and few children was found high. On the other hand, there is a positive and high relationship between happiness level with marriage and life satisfaction.