Polianilin/hindistan cevizi kabuğu bazlı adsorbanların hazırlanması, karakterizasyonu ve metilen mavisi boyasının adsorpsiyonunda kullanımı
Preparation and characterization of polyaniline/coconut shell-based adsorbents and using in methylene blue adsorption
- Tez No: 499509
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNARE AHMETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: polianilin, Hindistan cevizi kabuğu atığı, Metilen Mavisi, adsorpsiyon, polyaniline, coconut waste, Methylene Blue, adsorption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Hindistan cevizi kabuğu atığı (HCK), düşük maliyetli doğal adsorban malzemesi olarak geri kazandırılmıştır. Farklı oranlarda polianilin (PANI) bazlı PANI/HCK kompoztleri sentezlenmiştir. Kompozitlerin kimyasal yapıları FTIR ile aydınlatılmiş, yüzey morfolojileri SEM ile incelenmiştir. Kompozitler, sulu çözeltiden (MM) boyasının gideriminde uygulanarak adsorpsiyona farklı parametrelerin (pH, adsorban dozu, başlangıç boya konsantrasyonu, süre ve sıcaklık) etkisi araştırılmıştır. Adsorpsiyon kinetiği ve denge çalışmaları için değişik sıcaklıklarda kinetik ve sabit sıcaklıklarda izoterm çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen kinetik veriler, yaygın olarak kullanılan görünür birinci dereceden ve ikinci dereceden kinetik modellerinin bağıntılarında değerlendirilerek hız parametreleri ve korelasyon katsayıları belirlenmiştir. Adsorpsiyon denge değerleri Langmuir, Freundlich ve Temkin izotermlerine uygulanmıştır. PANI/%3 HCK adsorbanının adsorpsiyon kapasitesi deneysel olarak 15.94 mg/g olarak bulunmuştur. PANI/%30 HCK ve PANI/%60 HCK için maksimum adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 100 mg/g ve 36.23 mg/g olarak tespit edilmiştir. Reaksiyon kinetiğinin ise yalancı ikinci dereceden reaksiyon modeline uyduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, coconut waste (CW) has been restored as low cost and natural adsorbent material. PANI/CW composites based on polyaniline (PANI) were synthesized at different mixing ratios. Chemical structures of the composites were investigated by FTIR, and surface morphologies were studied by SEM. The effects of pH, adsorbent dose, initial dye concentration, time and temperature on the Methylene Blue (MB) adsorption capacity of PANI/CW composites were investigated. For adsorption kinetics and equilibrium studies, kinetic and isotherm studies were carried out at different temperatures. The kinetic data obtained were evaluated in relation to commonly used pseudo first order and pseudo second order kinetic models, velocity parameters and correlation coefficients were determined. The adsorption behaviour was studied with the help of Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models. The adsorption capasity of the PANI/%3 CW adsorbent was experimentally found to be 15.94 mg/g Maximum adsorption capacities were recorded as 100 mg/g and 36.23 mg/g for PANI/%30 CW and PANI/%60 CW, respectively. The reaction kinetics was confirmed to match with the pseudo second order kinetic model.