Electrochemical synthesis of conducting polyaniline blends and their use as sensors
- Tez No: 16784
- Danışmanlar: PROF.DR. URAL AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken polimerler, Polianilin, Kompozit polimerler, Dedefctör, Gaz dedektör leri, Film oluşumu, Polimer filmler, Conducting Polymers, Polyaniline, Composite Polymers, Electrochemical Polymerization, Electrolytic Polymerization, Sensors, Temperature Sensors, Gas Sensors, Temperature Sensing1, Gas Sensing, Sensing Devices, Film Formation, Polymer Films. Science Codes 405. 04. 02 XI
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ İLETKEN POL t ANİL İN KARIŞIMLARININ ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE SENSÖR OLARAK KULLANIMI DOĞAN, SAKIP Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Anabil im Dalı Tez Yöneticisi*. Prof. Dr. Ural Akbulut Aralık, 1991, 97 Sayfa. Polianilin ve pol iani 1 in-pol ikarbonat kompoziti elektrokimyasal yöntemlerle sentezlendi. Filmlerin karakterizasyonu spektroskopik ve termal yöntemlerle yapıldı. Elde edilen maddenin bir tür kompozit olduğu saptandı. Hazırlanan iletken filmlerin dirençleri, içine kondukları ortamda NH 3, HC1, H 2 O ve aseton gibi maddelerin buharlarının varlığından da şiddetle etkilenmekte olduğu gözlendi. NH3 gibi Lewis bazları direnci şiddetle artırırken, HC1 gibi Lewis asitleri bunun tersi bir etki yapmaktadır. Bu gerçek, adı geçen filmlerin, mesela NH3 için sensör olarak kullanılmasını mümkün kılabilecektir. Laboratuarda tasarlanan basit bir cihazla % 0,1 mertebesinde ve hatta daha düşük NH3 oranlarının, PAn ve PC-PAn filmlerle 3 kolayca algılanabileceğini göstermiştir. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS OF CONDUCTING POLYANILINE BLENDS AND THEIR USE AS SENSORS DOĞAN, SAKIP M.S. in Chemistry Supervisor i Prof. Dr. Ural AKBULUT December, 1991, 97 pages. Conductive films of Polyaniline (PAn) and Polycarbonate-bound Polyaniline (PC-PAn) were prepared by electrochemical metods. Platinum and PC-coated platinum electrodes were used for the deposition of PAn and PC-PAn films respectively. Spectroscopic and differential scanning calorimetric investigations show that PC and PAn are chemically bound in PC-PAn composites The resistivities of both PAn and PC-PAn films are quite sensitive to temperature and the presence of gases like NH3» HC1, aceton and H2O, basic molecules like NH3 cause the resistivity to increase, whereas acids like HC1 have the reverse effect. Films were found to be capable of sensing temperature changes in the order of 0.1 C° and NH3 concentrations down to 0.1 % (V/V) or even lower.