A New dominance rule to minimize total weighted tardiness on a single machine
Tek makinada toplam ağırlıklı gecikme problemi için yeni baskınlık özellikleri
- Tez No: 50027
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek Makinada Çizelgeleme, Toplam Ağırlıklı Gecikmeyi En Azlama, Baskınlık Kuralları, Alttan Sınırlama, Üstten Sınırlama, Sezgisel Algoritmalar. iv, Dominance Rules, Heuristics, Lower Bounds, Single Machine Scheduling, Upper Bounds. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET TEK MAKİNADA TOPLAM A?IRLIKLI GECİKME PROBLEMİ İÇİN YENİ BASKINLIK ÖZELLİKLERİ Mehmet Bayram Yıldırım Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. M. Selim Aktürk Temmuz, 1996 Bu çalışmada, tek makinada toplam ağırlıklı gecikmeyi en aza indirgeme problemi için yeni baskınlık özellikleri olduğunu göstererek, bu baskınlık özelliklerini kullanan bir algoritma geliştirdik. Bu algoritma yerel en aza indirgemeyi garanti etmekte yani komşu işlerin yerlerinin değiştirilmesi ile daha iyi bir amaç fonksiyonu değerinin bulunamayacağını göstermektedir. Bu baskınlık kuramına göre yapılan değişiklikler ya toplam ağırlıklı gecikmeyi azaltmakta ya da aynı bırakmaktadır. Literatürde tam sonucu bulmak için kullanılan Emmons kurallarının oluşturduğu genel baskınlık özelliği sayısından daha fazla genel baskınlık özelliği bulundu ve bu baskınlık özellikleri hem alt sınır hem de üst sınır hesaplamalarında kullanıldı. Üst sınırlarda test edilen bütün problemler için iyileştirme sağlanırken, alt sınırlamalarda genelde bir iyileştirme sağlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW DOMINANCE RULE TO MINIMIZE TOTAL WEIGHTED TARDINESS ON A SINGLE MACHINE Mehmet Bayram Yıldırım M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. M. Selim Aktürk July, 1996 We present a new dominance rule for the single machine total weighted tardiness problem with job dependent penalties. The proposed dominance rule provides a sufficient condition for local optimality, i.e. if any sequence violates the dominance rule, switching a violating job either lowers the total weighted tardiness or leaves it unchanged. We introduce an algorithm based on the dominance rule, which is compared to a number of competing heuristics for a set of randomly generated problems. Our computational results over 30000 problems indicate that the proposed algorithm dominates the competing heuristics in all runs. Furthermore, the new dominance rules can be used in reducing the number of alternatives for finding the optimal solution in complete enumeration techniques. We show that the proposed dominance rule increases the number of global dominance relationships generated by the Emmons' Rule which is used heavily in literature to restrict the search space. We also show that having a better upper bound value usually improves the lower bound value which is obtained from the linear lower bound.