Çeneli kırıcılar konik kırıcılar ve bilyalı değirmenlerde kullanılan yüzey plakalarındaki aşınma parametrelerinin belirlenmesi
Determination of the wear -off parameters in the surface plates used in the jaw crushers, cone crushers and ball mills
  1. Tez No: 50083
  2. Yazar: MÜNİR SÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: wear-off, osthenitic manganese steel, high chrom white cast iron, jaw crusher, cone crusher, bail mill, surface plate
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Madencilik endüstrisinde kullanılan çeneli kırıcı, konik kırıcı ve bilyaiı değirmenlerin içlerindeki çalışan yüzeylerinde değişebilir aşınma plakaları kullanılır. Bu plakaların çarpma dayananın ve aşınma dirençlerinin yüksek olması gerekir. Bilyalar ve değirmene veya kırıcılara beslenen cevher, aşınma plakaları ndaki aşınmanın sebebidir. Aşınma plakası olarak genellikle, yüksek manganlı çelik, yüksek kromlu beyaz dökme demir veya nikel alaşımlı çelik malzeme kullanılır. Bu çalışmada, Kütahya 100. Yıl Gümüş Madeni işletmesindeki çeneli kırıcıda, konik kırıcılarda ve değirmenlerde kullanılan yüzey plakalarının aşınma parametreleri incelenmiştir. Bu amaçla yüksek manganlı ( % 12 ) çelik ve yüksek kromlu ( % 15 ) beyaz dökme demirden yapılmış deney numuneleri hazırlanmıştır. Deneysel çalışmalarda, 1. Aşındırıcı malzeme tane boyutunun etkisi, 2. Aşındırıcı malzemedeki % katı miktarının aşınmaya olan etkisi araştırılmıştır. Deneylerin sonucunda aşındırıcı tane boyutunun artması ile deney numunelerindeki aşınma miktarının da arttığı görülmüştür. Ayrıca aşındırıcı katı - sıvı karışımı yoğunluğunun az olması nedeniyle deney numunelerindeki aşınma kayıpları azalmıştır. Bunlara ek olarak deneylerin sonucunda yüksek kromlu ( % 15 ) beyaz dökme demirin aşınma direncinin, yüksek manganlı ( % 12 ) çeliğin aşınma direncinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler; Aşınma, östenitik manganlı çelik, yüksek kromlu beyaz dökme demir, çeneli kırıcı, konik kırıcı, bilyaiı değirmen, yüzey plakası.
Özet (Çeviri)
In the mining industry the internal working faces of jaw crusher, cone cruser and bail mills consist of renewable liners. The liners must be impact and wear resistant. Bails and mil! or crushers ore cause wear on the liners. Liners are usually made of manganese steel, high chrome white cast iron or alloyed nickel steel ( Ni hard.) In our study, the wear parameters of liners used in jaw crusher, cone crushers and ball mills at Etibank 100. Yil silver mine are determined. Experimental specimens are prepared from high manganese ( % 12 ) steel and high chrome ( % 15 ) white cast iron, both of them are used presently at the crushers and mills. In our experiment, 1. The effect of abrasives particle size, 2. The effect of solid by weight in abrasive are investigated. Experimental results show that the larger is the abrasive size the higher is the wear increase. In decreasing the weight % of the content of the pulp, decreases the wear of the specimen. In addition, wear of the resistance of the high chrome ( % 15 ) white cast iron is found to be higher than high manganese ( % 12 ) steel.