Karayollarında ekonomik kapasitenin formüle edilmesi
Formulation of economic capacity of highways
- Tez No: 50095
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KORKUT ARBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pratik Kapasite, Ekonomik Kapasite, Pratical Capacity, Economic Capacity
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
IV KARAYOLLARINDA EKONOMİK KAPASİTENİN FORMÜLE EDİLMESİ ÖZET Yolların kapasiteleri, inşaatçıların ve sistem işletmecilerinin daima ilgisini çekmektedir. 'Ne kadar sığar?, ne kadar taşıyabilir? ya da, ne kadar dayanabilir?' genel sorulardır. Son yıllarda kapasite çözümlemelerinin alanı hizmet düzeylerini kapsaması için genişletildi. Bu nedenle, günümüzde kapasite çözümlemeleri sadece kapasite belirlemeyi değil aynı zamanda trafik miktarları arasındaki değişimi ve hizmet düzeyini de kapsamaktadır. Trafik akımı, ulaşım sistemleri üzerindeki trafik yükünü ve bunlar arasındaki etkileşmeyi anlatmaktadır, yol kapasitesi sistemin işletme tekniği performansına karar vermektedir. Bu nedenle, akım oranlarını ve trafik akımının birleşimini bilmek önemlidir. Bu çalışmada; karayollarında kullanılan kapasite ve ekonomik kapasite kavramları değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
FORMULATION OF ECONOMIC CAPACITY AT HIGHWAYS SUMMARY The capacity of roads has always interested builders and operators of systems. Common questions are : How much will it hold?, how much can it bear? or how much can it carry?. In recent years the field of capacity analysis has been extended to include levels of service. Hence, today capacity analysis not only includes the determination of capacity but also the trade-off between the quantity of traffic and level of service. Traffic flow represents the traffic load on the transportation system and the interaction between these“loadings”and the road capacity determines the operational performance of system. Hence, it is extremely important to know the flow rates, and the composition of the traffic stream. In this study, the concepts of capacity and economic capacity which used in highway were discussed.