HELLP sendromlu hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with HELLP syndrome
- Tez No: 501034
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HELLP sendromu, maternal komplikasyon, perinatal komplikasyon, HELLP syndrome, maternal outcome, perinatal outcome
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç HELLP sendromlu hastaların dermografik özellikleri, maternal ve perinatal sonuçları değerlendirilmesi Yapıldığı kurum İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Süleymaniye Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları ek hizmet binası Materyal – metod Kliniğimize 2012 ve 2018 yılları arasında doğum yapan HELLP sendromlu olguların dosyaları kayıtlardan retrospektif olarak incelendi. Klinik, laboratuvar parametreleri ve komplikasyonlar değerlendirildi. Bulgular Toplamda 50 hasta araştırıldı, yaş ortalaması 27,3 ± 6,0 idi. Hastaların %57,1'i 32-36+6 gestasyonel haftasındaydı ve hastaların 85,7 si sezeryan ile doğumu gerçekleştirildi. En sık başvuru şikayetinin tansiyon yüksekliği (n: 19 %38,8), en sık prodromal belirtinin baş ağrısı(n:20 %74,1) olduğu izlendi. Proteinürinin olmadığı hasta sayısı 6 (%12,3) idi. Bu hastaların 2 tanesinde kan basıncı normal değerlerdeydi. %57,1 inde maternal komplikasyon izlendi. En sık kan ve kan ürünleri transfüzyon ihtiyacı (n:19, %38,8) olduğu tespit edildi. En sık neonatal komplikasyon solunum sistemi ile ilgili olduğu görüldü. Perinatal mortalite oranı %18,4 (n:7) izlendi. Tartışma: HELLP sendromu maternal-fetal morbidite ve mortaliteye sebep olan ciddi ix obstetrik komplikasyondur. Erken tanı ve tedaviye erken başlama önemlidir. Bu nedenle, HELLP sendromunun, yoğun bakım ünitesinde yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The assessment of dermographic features, maternal and perinatal outcomes of patients with HELLP syndrome İnstitution İstanbul Health Practice and Research Center, Süleymaniye additional service building of Obstetrics and Pediatrics. Materials - Methods: The data files of the cases with HELLP syndrome who give birth to our clinic during 2012 and 2018 were evaluated retrospectively. The clinical, laboratory parameters and complications and were evaluated. Results A total of 50 patients were searched and the mean age was 27.3 ± 6.0 years. 57.1% of the patients were in the 32-36 + 6 gestational week and 85,7 of the patients were born with cesarean section. The most frequent complaints were high blood pressure (n: 19, 38,8%) and prodromal symptom headache (n: 20% 74.1). The number of patients without proteinuria was 6 (12,3%). Two of these patients had normal blood pressure. Maternal complication was observed at 57,1%. The most common complication was blood and blood products transfusion requirement (n: 19, 38,8%). The most common neonatal complication was seen to be related to the respiratory system. The perinatal mortality rate was 18.42% (n: 7). Conclusion: HELLP syndrome is a serious obstetric complication that causes maternal-fetal xi morbidity and mortality. Early diagnosis and early treatment is important. Therefore we think that HELLP syndrome of pregnancies must be followed up very closely in tintensive care unit.