Gediz grabeni güneyi (Salihli-Sart-Yeniköy-Akçapınar) jeotermal alanının manyetotellürik yöntemle araştırılması
The exploration of the south of the Gediz graben (Salihli-Sart-Yenikoy-Akcapinar) geothermal area by magnetotelluric method
- Tez No: 501197
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHEYR KAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Manyetotellürik, Gediz Grabeni, Salihli, Geothermal, Magnetotelluric, The Gediz Graben, Salihli
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde dünya nüfusunun artması ve sanayileşmeden kaynaklanan etkenlerden dolayı enerji gereksinimi hızla artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde özel sektör ve kamuda enerjiye yönelik araştırmalar sıkça yapılmaktadır. Jeotermal enerjinin yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, çevreci oluşu ve dünyada fosil yakıtların tükenmek üzere olması nedeniyle son yıllarda jeotermal enerjiye talep çok artmıştır. Bu çalışmada, Gediz Grabeni güneyinde, Salihli (Sart, Yeniköy, Akçapınar), jeotermal enerji aramaya yönelik olarak özel bir şirket tarafından daha önceden elde edilen manyetotellürik veriler yeniden değerlendirilerek ölçülere en uygun modelleme teknikleri uygulanmıştır. Manyetotellürik (MT) yöntem ile alt ve üst kabuk sınır derinliği, hatta üst manto derinlikleri hakkında bilgi edinilebilmektedir. Diğer yandan yeraltı kaynaklarının (petrol, doğalgaz maden, jeotermal) araştırılması ve geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir. Jeotermal enerji açısından MT yöntem, çok derinlerde ısıtıcı olabilecek, yüzeye yaklaşan magmatik sokulum gibi iletken yapıların derinliklerinin ortaya çıkarılması ve derinlerden iki boyutlu bilgi vermesi nedeniyle dünyada ve Türkiye‟de jeotermal sahaların araştırma safhasında çok tercih edilmektedir. Sahaya ait MT ölçülere ters çözüm yapılarak iki-boyutlu (2B) görünür özdirenç ve faz kesitleri en doğru şekilde yorumlanmaya çalışılmıştır. Bunun sonucunda sahanın jeotermal sistemine ait bir model oluşturularak Gediz Grabeni‟ ne ait, fay sistemleri, derinlerdeki iletken yapılar, örtü ve temel birimlerin derinliği hakkında önemli bilgiler elde edilmiştir. Daha sonra sahada jeotermal enerji elde edilebilecek alanlar sınırlandırılmış ve olası sondaj yerleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today the need for energy is on the rise due to the effects of population growth and industrialization. Therefore, private and public companies reengage in research for energy sources in our country very often. The demand for geothermal energy increases because it is renewable, sustainable, inexhaustible, environmentally friendly while fossil fuels are about to run out. In this study, the most appropriate modeling technique was applied by reassessing the magnetotelluric data previously measured by a private company in search of geothermal energy in the area between Salihli-Turgutlu (Sart, Yeniköy, Akçapmar) to the south of Gediz Grab en. By means of practicing the magnetotelluric method (MT) on the layer, we can get information on lower and upper border depths, also on the upper crust. On the other hand it is also important to try to find the places of the natural resources of the earth (petroleum, natural gas, mines, geothermal) and to benefit from them. For geothermal energy, geophysical method of magnetotelluric is preferred in Turkey and throughout the world because that method works in giving two dimentional information. By working in contrast to the MT measurements two dimentional resistances are interpreted. Crucial information has been obtained about, the fault systems in the Gediz Graben, the conductor structures in the deep earth, and about the depth of main granches. Then in the field, possible drilling areas are identified and with geothermal energy delinated.