Etlik piliç rasyonlarına üzüm çekirdeği ekstraktı, yeşil çay ekstraktı ve kaplanmış bütirik asit ilavesinin performans, karkas ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determining the effect of grape seed extract, green tea extract and coated butyric acid supplementation in broiler diets on performance, carcass and some blood parameters
  1. Tez No: 501333
  2. Yazar: ERİNÇ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER KÜÇÜKERSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm Çekirdeği Ekstraktı, Yeşil Çay Ekstraktı, Kaplanmış Bütirik Asit, TBARS, Etlik Piliç, Grape Seed Extract, Green Tea Extract, Coated Butyric Acid, TBARS, Broiler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma; etlik piliç rasyonlarına eklenen üzüm çekirdeği ekstraktı, yeşil çay ekstraktı ve kaplanmış bütirik asidin performans (canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, Avrupa Üretim Etkinlik Faktörü-EPEF), karkas özelliklerine, çeşitli iç organlara (kalp, dalak, karaciğer, bursa Fabricius, taşlık, bezli mide ve abdominal yağ), kan serumundaki bazı biyokimyasal değerlere (ALT, ALP, AST, total kolestrol, trigliserit, LDL ve HDL), göğüs etindeki TBARS ve pH değerleri ile altlık ve dışkı kuru madde düzeyine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 1 günlük 252 adet erkek etlik civciv kullanılmış ve çalışma 41 gün sürmüştür. Gruplar soya ve mısır temelli bir rasyon ile beslenmiştir. Her grupta 28 hayvan olacak şekilde bir negatif, iki pozitif toplam üç kontrol, altı adet deneme olmak üzere toplam dokuz grup oluşturulmuştur. Her grup 7 hayvan içerecek şekilde dört alt gruba ayrılmıştır. Kontrol gruplarına sırasıyla temel rasyon (Kontrol) ile rasyonlarına 400 mg/kg vitamin E (VitE) ile 400 mg/kg vitamin E ve 250 mg/kg kaplanmış bütirik asit (VitE+BütA) ilave edilmiştir. Deneme gruplarının rasyonlarına ise sırasıyla 250 mg/kg kaplanmış bütirik asit (BütA), 250 mg/kg üzüm çekirdeği ekstraktı (ÜÇE), 400 mg/kg yeşil çay ekstraktı (YÇE), 250 mg/kg üzüm çekirdeği ekstraktı ve 250 mg/kg kaplanmış bütirik asit (ÜÇE+BütA), 400 mg/kg yeşil çay ekstraktı ve 250 mg/kg kaplanmış bütirik asit (YÇE+BütA) ile birlikte ve 250 mg/kg üzüm çekirdeği ekstraktı, 400 mg/kg yeşil çay ekstraktı ve 250 mg/kg kaplanmış bütirik asit (ÜÇE+YÇE+BütA) ilave edilmiştir. Altı deneme grubu oluşturulmuştur. Çalışma sonunda canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem dönüşüm oranı ve 0-21. günler arasında yem tüketimi açısından ÜÇE ve ÜÇE+BütA grupları lehine olacak şekilde, diğer deneme ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar gözlemlenmiştir (P0,05). Ayrıca karaciğerin canlı ağırlık içerisindeki oranı incelendiğinde diğer gruplarla Kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmuş ve bu farkın Kontrol grubu lehine olduğu gözlemlenmiştir (P0,05). Sonuç olarak doğal antioksidanların etlik piliç rasyonlarında kullanılmasında performans açısından üzüm çekirdeği ekstraktının, TBARS değerleri açısından ise Vit E'nin etkili olduğu gözlemlenmektedir. Doğal antioksidanlar ile kaplanmış bütirik asit arasında sinerjik bir etki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of grape seed extract, green tea extract and coated butyric acid added to broiler diets on performance (live weight, live weight gain, feed intake, feed conversion ratio, European Production Efficency Factor-EPEF), carcass characteristics, various organs (heart, spleen, liver, bursa of Fabricius, gizzard, proventriculus and abdominal fat), some of the biochemical values in blood serum (ALT, ALP, AST, total cholesterol, triglyceride, LDL and HDL), TBARS and pH values of breast with base and feces and level of dry matter. During the study, 252 male broilers, a day old, were used and it was lasted in 41th day. The groups were fed with a soy and corn-based diet. A total of nine groups were formed as three controls that one negative and two positive and six experimental groups were created to be 28 broilers in each group. Also, each group was divided into four subgroups to contain seven broilers. In addition to basal ration (C), 400 mg / kg vitamin E (VitE) and 400 mg / kg vitamin E and 250 mg / kg coated butyric acid (VitE + BA) were added to the control groups' diets respectively. 250 mg / kg coated butyric acid (BA), 250 mg / kg grape seed extract (GSE), 400 mg / kg green tea extract (GTE), 250 mg / kg grape seed extract (GSE) and 250 mg / kg coated butyric acid (GTE + BA), 400 mg / kg green tea extract and 250 mg / kg coated butyric acid (GSE + BA) and 400 mg / kg green tea extract, 250 mg / kg coated butyric acid, 250 mg / kg grape seed extract (GSE + YÇE + BA) were added to the experimental groups' diets respectively. At the end of the study, significant differences were observed in terms of live weight, live weight gain, feed conversion ratio and feed intake in 0-21 days between GSE, GSE + BA groups and the other experimental and control groups (P 0.05). When the ratio of liver to live weight was examined, it was observed that there was a significant difference between the other groups and the BR group and it was observed that the difference was with favor of C group (P 0.05). As a result, it was observed that with using natural antioxidants in broiler diets, grape seed extract was effective in terms of performance and VitE was effective in terms of TBARS values. No synergistic effect was observed between natural antioxidants and coated butyric acid.