Meziyal temporal sklerozla ilişkili temporal lob epilepsisinde korku duygulanımının transkranial manyetik stimulasyon ve işitsel irkilme refleksi ile araştırılması
Investigation of fear with transcranial magnetic stimulation and auditory startle reflex in epileptic patients with mesial temporal sclerosis
  1. Tez No: 501338
  2. Yazar: SELİM GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÖZKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitsel irkilme refleksi, manyetik uyandırılmış potansiyeller, korku şartlanması, amigdala, Auditory startle response, magnetic evoked potential, fearconditioning, amygdala
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Giriş ve amaç: Çalışmamızda, korku şartlanmasının korku yanıt hazırlığında motor kortikal eksitabiliteyi arttırdığı yönündeki hipotezimizi araştırmayı planladık. Hipotezimizi öncelikle sağlıklı bireylerde daha sonra temporal lob epilepsisi nedeniyle selektif amigdalohipokampektomiden geçmiş hastalar üzerinde test etmeyi planladık. Olgular ve metod: Çalışmaya 16 sağlıklı birey ve 12 yaş ve cinsiyet uyumlu, daha önceden temporal lob epilepsisi nedeniyle selektif amigdalohipokampektomiden geçmiş ve iyileşmiş birey dahil edildi. Öncelikle göz kırpma refleksi (GKR) sonrasında tetkikin öncesinde ve sonrasında 2'şer kez kayıt alınarak işitsel irkilme refleksi (İİR) ve motor uyandırılmış potansiyelleri (MUP) kaydedildi. Sonuçlar: Korku şartlanması öncesi ve sonrası İİR bulgularının karşılaştırılması ile korku şartlanması sonrasında yanıtlarda her iki grupta da artış olduğu gözlendi. Sağlıklı bireylerde korku şartlanması öncesi ve sonrası MUP bulgularının karşılaştırılması ile korku şartlanması sonrasında sağ taraf MUP amplitüdlerinde artış izlendi (p=0.019). Hasta grubunda korku şartlanması sonrasında sağ taraf MUP latanslarında kısalma tespit edildi (p=0.036) ve ayrıca sağ taraf MUP amplitüdlerinde hem istirahat hemde aktif kası esnasında artış olduğu gözlendi (p=0.046 and p=0.007). Kortikal sessiz periyodlar (KSP) her iki grupta da paradigma sonrasında belirgin değişiklik göstermiştir. Yorum: Sonuç olarak kontrol grubu İİR ve TMS değerlerinin birçoğunda korku ifadeli yüz resmi gösterilmesi ile istatistiksek olarak anlamlı değişiklikler meydana gelirken hasta grubunda bu değişiklikler aynı oranda tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Background and objective: We hypothesized that fear-conditioning may increase motor cortical excitability in preparation for response to fear. We tested our hypothesis in healthy subjects and in the second step, to determine the role of amygdala in alterations of motor cortex excitability, we included a group of patients who previously underwent selective amygdalohippocampectomy for temporal lobe epilepsy. Patients and methods: In the first step, we included 16 healthy volunteers. In the second step, age- and gender-matched 12 patients who previously underwent selective amygdalohippocampectomy for temporal lobe epilepsy and were seizure-free were included in the study. Blink reflexes, auditory startle response (ASR) and motor evoked potentials (MEP) were recorded twice before and after the observation of fearful faces. Results: Comparisons of ASR findings before and after fear-conditioning demonstrated exaggeration of responses after fear-conditioning in both healthy subjects and patients with selective amygdalohippocampectomy. Comparisons of before and after fear-conditioning MEP parameters within the healthy subjects group showed rightsided MEP amplitude was higher after fear-conditioning (p=0.019). In the patient group, right-sided MEP latency during rest after fear-conditioning was shorter compared to before fear-conditioning (p=0.036) whereas right-sided MEP amplitudes during rest and active contraction were also higher after fear- conditioning (p=0.046 and p=0.007). CSPs did not show statistically significant change after paradigm in either groups. Conclusions: Fear-potentiation of both reticulospinal and corticospinal pathways occurs in healthy humans and some also partially in temporal lobe epilepsy patients with amigdalohipocampectomy