Yaşa bağlı işitme kayıplarında işitme cihazı memnuniyetinin değerlendirilmesi ve cihaz kullanımını bırakma nedenleri
Evaluation of patients satisfaction with hearing aids in presbycusis and main reasons of leaving hearing aids
  1. Tez No: 501460
  2. Yazar: BAŞAK ÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Kaybı, İşitme Cihazı, Memnuniyet (3 adet), Hearing Loss, Hearing Aid, Satisfaction (3 keywords)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İşitme kaybı gündelik hayatta yalnızca işitme ile ilgili sorunlara değil, işitme dışında farklı problemlerin de ortaya çıkmasına neden olur. Yaşa bağlı işitme kaybı bulunan hastaların, işitme cihazından sağladıkları yarar, hastaların yaşam kalitesindeki artışın belirlenmesinde önemli bir etkendir. Bu çalışmanın amacı, yaşa bağlı işitme kaybı olup cihaz kullanan hastalarda cihaz memnuniyetini değerlendirmek ve cihaz kullanımını bırakan hastalarda bunun nedenini belirlemektir. Nisan 2008 / Aralık 2014 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine işitme kaybı şikayetiyle başvurmuş ve cihaz kullanması önerilmiş 238 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Mevcut yıllar arasında yapılan odyometrik tetkiklerinde bilateral sensörinöral tip işitme kaybı tanısı konmuş, işitme cihazı kullanması önerilmiş, tek taraflı olarak işitme cihazı kullanan hastalara telefonla ulaşılarak hastanemize çağırılmış ve 'İşitme Cihazları için Uluslararası Sonuç Envanteri' (Internatinal Outcome Inventory for Hearing Aids - IOI-HA)'nin Türkçe versiyonu uygulanarak işitme cihazından duydukları memnuniyet değerlendirilmiştir. Ayrıca bu hastalar içerisinde yer alan ve işitme cihazı kullanımını bırakan hastalardan bunun nedenini belirtmeleri istenmiştir. Bunun sonucunda cihaz kullanım yılının memnuniyet üzerinde bir etkisinin olmadığı, işitme kaybının derecesindeki azalma ve konuşmayı ayırt etme yüzdesindeki artışın cihazdan sağlanan fayda ve memnuniyeti arttırdığı belirlenmiştir. Cihaz kullanımını bırakan hastalardan 7 farklı cevap elde edilmiştir. Cihaz kullanmayı bırakan hastaların en sık verdiği cevap ise en duyulmaması gereken seslerin bile çok yüksek şiddetle kulaklarına gelmesi olmuştur. Çalışmamızda homojen olmayan bir dağılım olsa da, sonuçlarımız literatürle uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Hearing loss causes not only problems linked to hearing but also causes different problems in various areas. Patients who have haring loss due to their age might benefit a lot from the hearing gadget so their life quality increases. The aim of this study to evaluate the satisfaction of the patients who use hearing gadget who have hearing loss due to the age and to identify the reason why some patients stopped using the gadget. Between the dates April 2008 and December 2014, in Mersin University Hospital 238 patients were included to this study who conducted the hospital due to hearing loss problems and suggested to use hearing gadget. Between given dates, after applied audiometric tests on patients who were diagnosed bilateral sensorinal Hearing loss were suggested to use hearing aid, were asked to come to the hospital to be applied the Turkish version of“International Outcome Inventory for Hearing Aids”to see how satisfied each patients was about the hearing aid. Also the patients explained the reason why they have stopped using the hearing aid if they did. As a result, it was seen that the number of the years that the hearing aid has been used does not have an effect on the satisfaction, decrease in the level of hearing loss and increase in the capability to identify of the speech increased the overall satisfaction and benefit from the hearing aid. Patients have given 7 different answer on why they have stopped using the hearing aid. Most common answer was hearing the most quite and unnecessary noises in the highest decibels. Even though we have a non homogenic distribution, our results were found condistent with the literature.