Ödüllü çocuk edebiyatı ödüllü çocuk edebiyatı yapıtlarının çocuk edebiyatının temel öğeleri bakımından incelenmesi
The analysis of award winning children literature's books according to the basic elements of children's literature
- Tez No: 501481
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: çocuk, edebiyat, ödüllü çocuk edebiyatı yapıtları, çocuk edebiyatının temel öğeleri, child, literature, award winning children literature works, basics of children's literature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırmada, ödül almış çocuk edebiyatı yapıtları çocuk edebiyatının temel öğeleri bakımından incelenmiştir. Çocuk edebiyatının temel öğeleri yönünden çocuğa seslenen ödüllü öykü ve romanları incelemeyi amaçlayan bu araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Var olan ödüller arasından 2010 yılından 2015 yılına kadar“Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Edebiyat Ödülleri, Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödülleri, Tudem Edebiyat Ödülleri, Bu Yayınevi Ödülleri”ni alan on yedi yapıt çalışmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Seçilen yapıtlar, çocuk edebiyatı yapıtlarının temel değişkenleri olan karakter, konu, ileti, dil ve anlatım, resim başlıkları altında incelenmiştir. Yapılan incelemelerden elde edilen sonuçlara genel olarak bakıldığında, ödül almış çocuk edebiyatı yapıtlarının karakterlerinin çocukların özdeşim kurabileceği kahramanlar olarak kurgulandığı; konularının çocuk okurun yaşamı ve insanı anlamlandırmasına katkıda bulunabileceği; iletilerinin okura insan yaşamını erdemli kılan anlamlı değerleri sezdirebileceği; dil ve anlatım özelliklerinin genel olarak Türkçenin sözvarlığını ve varsıllığını sezdirebilecek öğelerle yapılandırıldığı; resim özellikleri bakımından okurun düş kurmasına ve resim yapmasına olanak sunabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is based on the review of basics of award winning children's literature works. This study aspiring on the review of the award winning children's literature basics which are focused on the child and this study has descriptive survey model nature. Seventeen works which are awarded since 2010 from Association of Child and Adolescent Publications (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği) Literature Awards, Türkan Saylan Art and Science Awards, Gülten Dayıoğlu Child and Adolescent Association Awards, Tudem Literature Awards, Bu Publishing Awards. Selected works were reviewed from the basics variables of the children's literature such as character, subject, message, language and expression, pictures as visual stimulus and basics. Within a general consideration on the results obtained from the researches, it is determined that the characters of the award winning children's literature works were fictionalised as heroes with an identifications of children, subjects were contributed to children reader for making sense of life and human, the main idea may implicate the human life in the sense of virtuous value. Generally, the characteristics of the language and expression were structured with items that may sense the presence of vocabulary and wealth of Turkish Language, in terms of characteristics of the pictures may allow reader to dreaming and painting.