Kliniğimizde ovarian karsinoma tanısı ile opere edilen olguların patogenez, prekürsör lezyonlar ve subtiplerin retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of pathogenesis, precursors and subtips in cases treated with diagnosis of ovarian carcinoma in our clinic
- Tez No: 501536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ENDER YUMRU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over kanseri, Prekürsör, CA-125, Ovarian cancer, Prekursor, CA-125
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Kliniğimizde overian karsinoma tanısı ile opere edilen olguların preoperatif klinik, patogenez, prekürsör lezyonlar ve subtiplerin ve postoperatif patolojik bulguların retrospektif açıdan incelenmesi. MATERYAL VE METOD: Kliniğimizde ovarian karsinoma tanısı alan toplam 36 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan yaş, gravida, parite, menopoz durumu gibi bilgiler alındı. Operasyon öncesi şikayetleri, yapılan muayene bulguları, ultrasonografik bilgiler, laboratuvar değerleri ve postoperatif patolojik bulgular kaydedildi. BULGULAR: Çalışmamızdaki ortalama tanı yaşı 55,17±12,39 yıl olarak bulundu. En sık rastlanan karın şişliği, karın ağrısı ve kasık ağrısı şikayetleri %83,4 oranında bulundu. Hastaların preoperatif çalışılan CA-125 altı hastada negatif tespit edilmesine rağmen over kanseri tanısı aldı. Ortalama CA-125 değeri 715,87±970,27 olarak bulundu. Çalışma grubumuzda hastaların yaş gruplarına göre preop CA-125 değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.852). Hastaların %66,6'sı postmenopozal dönemde olup hastalar menopozda geçirdikleri süre 12,08±10,06 yıl olarak tespit edildi, fark saptanmadı. Histopatolojik tanılarına göre en sık (%41,7) seröz epitelyal tip kansere rastlandı. SONUÇ: Çalışmamızdaki veriler ışığında over kanseri erken evrede fark edilebilmesi için özellikle postmenopozal dönemde rutin jinekolojik kontroller yapılmalı, non spesifik şikayetlerde dahi erken başvuru yapılmalı, pelvik muayene, CA-125, sonografi ve diğer yardımcı tekniklerle öntanı konulması halinde cerrahiye başvurulması hastalığın ilerlemesini engelleyecek ve surviyi uzatacaktır. Çalışmamızda hastaların genelinde ileri evrede tanı alındığı tespit edilmiş olup bunun nedenini hekime geç başvuru oluduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızdaki hasta sayısı ve vaka dağılımı göz önüne alındığında sonuçlar literatür ile uyumludur şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Retrospective analysis of preoperative clinical, pathogenesis, precursor lesions and subtypes and postoperative pathologic findings of cases diagnosed with ovarian carcinoma in our clinic. MATERIAL AND METHODS: A total of 36 patients diagnosed with ovarian carcinoma at our clinic were included in the study. Information such as age, gravida, parity, menopausal status were obtained from the patients. Preoperative complaints, examination findings, ultrasonographic data, laboratory values and postoperative pathologic findings were recorded. RESULTS: The mean age of diagnosis in our study was 55,17 ± 12,39 years. The most common complaints of abdominal distention, abdominal pain and groin pain were found in 83.4%. Although the pre-operative CA-125 patients were negative in six patients, over-cancer was diagnosed. The average CA-125 was found to be 715,87 ± 970,27. There was no statistically significant difference in our study group when preopca-125 values were compared according to age groups of patients (p=0.852). 66,6% of the patients were in the postmenopausal period and the time they spent in menopause was determined as 12,08 ± 10,06 years, no difference was detected. According to histopathological diagnosis, serous epithelial type cancers were the most common (41.7%). CONCLUSION: Routine gynecological examinations should be performed especially in the postmenopausal period in order to be able to detect overcancer with our data in early stage, early application should be made even in non specific complaints, pelvic examination, CA-125, sonography and other assistive techniques, surgical application will prevent progression of the disease and prolong survival. In our study, it was determined that all patients were diagnosed at advanced stage and it was determined that the reason for this was late application. When the number of patients in our study and case distribution are taken into account, the results can be interpreted as compatible with the literature.