Hastanemizde maternal mortalite ve kurtarılmış anne olgularının saptanması ve değerlendirilmesi
Detection and evaluation of maternal mortality and rescued maternal cases in our hospital
  1. Tez No: 501724
  2. Yazar: ALİ SOYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GEDİKBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: anne ölümü, kurtarılmış anne olguları, organ disfonksiyonu, maternal mortality, maternal near miss, organ dysfunction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Hastanemize gebelik süresinde, doğumda veya postpartum ilk 42 gün başvuran hastalardan ölen annelerin ve Dünya Sağlık Örgütü‟nün (DSÖ) kurtarılmış anne olguları ile ilgili organ disfonksiyon kriterlerine uyan hastaların saptanması ve değerlendirilmesi. Metod: 1 Ocak 2014 - 1 Temmuz 2017 tarihleri arasında hastanemizde retrospektif tanımlayıcı bir çalışma gerçekleştirdik. Gebelik sırasında, doğum veya doğumdan sonraki 42 gün içinde hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran tüm gebe hastaların arasından ölen anneler ve DSÖ‟nün kurtarılmış anne (near miss) olgusu tanımına ve kriterlerine uyan tüm hastalar saptandı. Bulgular: Çalışmamızın yürütüldüğü bu 42 aylık süre içinde hastanemizde 49.866 canlı doğum meydana gelmiştir. Çalışmamız sırasında hayattı tehdit eden durumu olan (kurtarılmış+ölen) 199 olgu ile karşılaştık. Bunların 5‟i anne ölümü ve 194‟ü DSÖ kriterlerine göre kurtarılmış anne olgusuydu. Hayatı tehdit eden durum yaşamış 149 hastadan 115‟inde (%59.3) obstetrik kanama, 83‟ünde (%42.7) hipertansif hastalık, 6‟sında (%3.1) sepsis veya ciddi sistemik enfeksiyon, 9‟unda (%4.6) uterus rüptürü ve 31‟inde (%16) hayatı tehdit eden başka durumlar gelişmiştir. Ağır maternal sonuç oranı (SMOR) 3.99 (1000 canlı doğumda), kurtarılmış anne oranı 3.89 (1000 canlı doğumda), kurtarılmış anne/maternal mortalite oranı 38.8 ve mortalite indeksi %2.51 olarak saptanmıştır. Hastanemizde çalışmamızın yürütüldüğü dönemde 5 anne ölümü meydana gelmiştir. DSÖ‟nün International Classification of Diseases (ICD) önerisine göre anne ölümlerinin uluslararası raporlanması için sadece doğum sonrası 42 gün içindeki ölümler dahil edilmeli. 5 doğuma göre hesaplandığında hastanemizde aynı dönem maternal mortalite oranı (MMO) 10.0 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: MMO 10 olarak saptanmıştır. Bu da Sağlık Bakanlığı‟nın 2016 yılı sağlık istatistiklerine göre 14.7 olan Türkiye MMO‟sundan daha iyi bulunmuştur. vii Kurtarılmış anneler oranı 1000 canlı doğumda 3.89 olarak saptanmıştır. Şimdiye kadar bilinen yapılmış en kapsamlı çalışma olan DSÖ‟nün çok merkezli çalışmasına (1) bakıldığında bu oran düşük (4.7) MMO‟su olan ülkelerin kurtarılmış anne oranı değerleri gibi bulunmuştur. Bu da hastanemizde anne bakım hizmetinin kalitesinin iyi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To identify and evaluate maternal mortality and near miss cases identified according to World Health Organization (WHO) organ dysfunction criteria among the women who were admitted during pregnancy, labor or within 42 days after termination of pregnancy. Methods: We performed a retrospective descriptive study from January 1, 2014 to July 1, 2017 at our hospital. We identified all patients that were admitted to Obstetrics and Gynecology Department during pregnancy, labor or within 42 days after termination of pregnancy and died or met at least one of the organ dysfunction criteria of WHO for maternal near miss cases. Results: During the 42 month period of our study 49.866 live births took place in our hospital. During our study we encountered 199 cases of severe maternal outcome (maternal deaths and near miss cases). Five were maternal deaths and 194 were maternal near miss cases according to WHO organ dysfunction criteria. Of the 199 patients with severe maternal outcome 115 (59.3%) had obstetric haemorrhage, 83 (42.7%) had hypertensive disorder, 6 (3.1%) had sepsis or severe systemic infection, 9 (4.6%) had uterine rupture and 31 (16%) had other life threatening conditions. Severe maternal outcome ratio (SMOR) was 3.99 (per 1000 live births), near miss ratio was 3.89 (per 1000 live births), near miss:maternal mortality ratio was 38.8 and mortality index was %2.51. During the same time 5 maternal deaths occurred. According to WHO ICD only deaths that ocur within 42 days after termination of pregnancy should be included for international reporting. When calculated for 5 maternal deaths, maternal mortalite ratio (MMR) was found to be 10.0. Conclusion: Our MMR of 10.0 was compatible with MMR of 14.7 for Turkey according to Ministry of Health statistics for the year 2016. Maternal near miss cases were 3.89 per 1000 live births. When compared with WHO multi-country survey on maternal and newborn health (1), which is the ix most comprehensive study known, our maternal near miss ratio falls below MMR (4.7) countries. This shows that in our hospital the maternal care quality is good.