Adölesan gebeler ile yetişkin gebelerin ebeveynliğe bakışı
The view of adolescent pregnant women and adult pregnant women about parenting
  1. Tez No: 501736
  2. Yazar: SERPİL DALKIRAN
  3. Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan annelik, adölesan gebelik, ebeveynliğe bakış
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Amaç: Adölesan gebeliği, hem anne hem doğacak çocuk için psikolojik ve fiziksel problemleri beraberinde getiren bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmamızda adölesan ve yetişkin gebelerin ebeveynliğe bakış açısının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 20.01.2017 – 28.12.2017 tarihleri arasında Ankara SUAM Aile Hekimliği Kliniği ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran adölesan gebeler (19 yaş ve altı) ve yetişkin gebelerden (19 yaş üstü) çalışmaya katılmayı kabul eden gebelerde yapıldı. 78 adölesan ve 131 yetişkin olmak üzere toplam 209 gebeye anket uygulandı. Literatür bilgileri ışığında gebelerin sosyodemografik özellikleri, gebelik bilgileri ve gebelik izlemlerini içeren 26 sorudan oluşan bir sayfalık özgün anket ile Ebeveynliğe Bakış Ölçeği kullanıldı. Veriler anket uygulama yöntemi ile toplandı. Bulgular: Çalışmamızda 78 (%37,3) adölesan ve 131 (%62,7) yetişkin olmak üzere toplam 209 gebeye ulaşıldı. Gebelerin eğitim düzeyi sorgulandığında en yüksek oranda 97 (%46,4) gebenin ilköğretim mezunu olduğu saptandı. Çalışmamızda Evliliğe Bakış faktör puan ortalaması adölesanlarda yetişkinlere göre daha düşük saptanmıştır. Adölesan gebelerin evliliğe bakış puan ortalamaları daha düşüktür (p=0,002). Yapılan regresyon analizinde gebelerin eğitim düzeyi arttıkça Hedef ve İdealler (p=0,003), Fiziksel Yeterlilik (p=0,004), Sosyal Tutum (p=0,000), Kişisel Beceri (p=0,046) faktör puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı ölçüde artmaktadır. Eğitim düzeyinin ölçeğimizdeki birçok faktörü etkilediği görülmüştür. Sonuç: Yapılan erken yaş evliliklerinde çalışmamızda da görüldüğü gibi kadınlar daha mutsuzdur. Bu evlilikler adölesanların eğitim almalarına ve çalışma hayatına katılmalarına engel olmakta, sosyal çevrelerini kısıtlamaktadır. Kız çocukları küçük yaşta evlendirilmemeli, eğitimlerini tamamlamaları sağlanmalı ve kadınların çalışma hayatına katılımları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Adolescent pregnancy is a public health problem that brings psychological and physical problems for both mother and child. In our study, it was aimed to compare the point of view of adolescent pregnant womens and adult pregnant womens about parentıng. Materials and Methods: The study was carried out between 20.01.2017-28.12.2017 at the pregnant womens admitted to participate the study of adolescent pregnant womens (19 years and under) and adult pregnant womens (19 years older) who applied to at the Department of Family Medicine at Ankara SUAM and the Obstetrics and Gynecology Clinic. 78 adolescents and 131 adults were surveyed. In the light of literatüre information, a one-page original questionnaire consisting of 26 questions including sociodemographic characteristics of pregnant womens, pregnancy information and pregnancy impressions and the parental outlook scale were used. The data were collected by survey method. Findings: A total of 209 pregnancies were reached in our study, 78 (73.3%) adolescent and 131 (62.7%) adults. When the educational level of was questioned, 97 (46.4%) of them were found to have graduated from primary education. The mean View on Marriage factor score in our study was lower in adolescents than in adults. Adolescent pregnant womens have lower average points of View on Marriage (p=0.002). In the regression analysis, the average scores of Goals and Ideals (p=0.003), Physical Competence (p=0.004), Social Attitude (p=0.003), Personal Skill (p=0.046) factor scores increased statistically significantly as the educational level the increased. It has been seen that the level of education influences many factors in our scale. Conclusion: As we have seen in our work, women are more unhappy in their early marriage. These marriages prevent adolescents from attending education and participation in work, limiting their social environment. Girls should not be married at a young age, must complete their education and their participation in the working life should be increased.