Adölesan ve yetişkin gebelerde evlilik uyumu ve yaşam doyumunun doğum öncesi bağlanmaya etkisi
Marital adjustment, life satisfaction and its effect on level of prenatal attachment in pregnant womens
  1. Tez No: 379393
  2. Yazar: FUNDA ÇİTİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan ve yetişkin gebe, ebelik, evlilik uyumu, doğum öncesi bağlanma, yaşam doyumu, Adolescent and adult pregnant women, midwifery, marital adjustment, prenatal attachment, life satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Araştırma, adölesan ve yetişkin gebelerde evlilik uyumu ve yaşam doyumunun doğum öncesi bağlanma düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı tipte yapılan araştırma, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden adölesan (S=131)ve yetişkin gebeler (S=230) ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, soru formu, evlilik uyumu, yaşam doyumu ve doğum öncesi bağlanma ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik dağılımlar, ortalam, korelasyon ve t testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada etik ilkelere uyulmuştur. Bulgular: Adölesan ve yetişkin gebelerin evlilik uyumları ve doğum öncesi bağlanma düzeyleri arasındaki farkın önemli olduğu, yaşam doyumları arasındaki farkın önemli olmadığı belirlenmiştir. Adölesan ve yetişkin gebelerde evlilik uyumu, yaşam doyumu ve doğum öncesi bağlanma düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir Sonuç: Ebelerin doğum öncesi izlemlerinde doğum öncesi bağlanma düzeylerini değerlendirmesi ve riskli durumları tespit etmesi, adölesan gebeleri evlilik uyumu yaşam doyumu ve doğum öncesi bağlanma durumları yönünden risk grubu olarak kabul edilip desteklenmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research has been carried out to investigate the effect of marital adjustment and life satisfaction in adolescent and adult pregnant women to their prenatal attachment levels. Material and Method: The research, carreid out in descriptive and comparative types, has been realised with pregnant women (S=131, S=230) applying Ataturk University Research Hospital obstetrics and gynecology clinic, agreeing to participate the research. Question form, the scales of marital adjustment, life harmony and prenatal attachment have been used in collecting data. Research has complied with the ethical principles. Results: It has been identified that there is an important difference between marital adjustment and prenatal attachment of adolescent and adult pregnant women and that the difference among their life satisfaction is not important. It has been identified that there is a positive relationship among marital adjustment, life satisfactionand prenatal attachment in adolescent and adult pregnant women. Conclusion: Midwives can advice the evaluation of prenatal attachment levels in their prenatal follow and the identification of risky situations, and giving importance the adolescent pregnant women by considering them as risk group in terms of their marital adjustment, life satisfaction and prenatal attachment conditions.