Spor aktivitelerine katılan ve katılmayan şirket çalışanlarının yaşam kalitesi, örgütsel bağlılık ve iş performansına etkisi: Basketbol Şirketler Ligi örneği
The impact of sport activities on life quality, organizational commitment and job performance for the employees: The case of the Corporate Basketball league
  1. Tez No: 501760
  2. Yazar: MUSTAFA DENİZ DİNDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEYHAN BİLİR GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Yaşam Kalitesi, Örgütsel Bağlılık, İş Performansı, Basketbol, Şirketler Ligi, Rekreasyon, Sport, life quality, organizational commitment, job performance, basketball, Corporate League, Recreation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sportif aktiviteler bireylerin yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Düzenli yapılan sportif aktivitelerin etkisiyle fiziksel performansta pozitif yönlü artış gözlemlenmekte ve bireylerdeki stres yükünü azalmaktadır. Sportif faaliyetlerin yaşam kalitesi üzerinde pozitif etkilerinin görülmesinin yanı sıra; bireylerin bu tür aktivitelere şirket bünyesinde oluşturulan takımlar halinde katılmaları ekip çalışmasını desteklemekte ve aidiyet duygusunu arttırarak örgütsel bağlılık düzeylerini yükseltmektedir. Yaşam kalitesi artan ve bünyesinde bulunduğu örgüte bağlılık duygusu güçlenen çalışanların işe daha kolay odaklanabildikleri, verimli çalışabildikleri, çevreleri ile etkili bir iletişim kurdukları ve bunların sonucunda iş performanslarını arttırdıkları söylenebilir. Bu kavramlar arasındaki ilişkiden hareketle araştırmanın amacı; spor aktivitelerine katılan ve katılmayan çalışanların yaşam kalitesi, örgütsel bağlılık düzeyi ve iş performası arasındaki ilişkiyi ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle ilgili literatür incelenmiş ve kavramlar teorik açıdan ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde fiziksel aktivite ve spor, yaşam kalitesi, örgütsel bağlılık ile iş performansı kavramları ayrıntıları ile incelenmiş ve aralarındaki ilişki konu alınmıştır. İkinci bölümde ise Basketbol Şirketler Ligi bünyesinde yer alan şirketlerin bu ligteki spor aktivitelerine katılan ve katılmayan çalışanlarının üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmanın örneklemini bu şirketlerde görev yapan 633 kişi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında çalışanların spor aktivitelerinin örgütsel bağlılık, yaşam kalitesi ve iş performansına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya koyulması ve hipotezlerin test edilmesi için korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon ve çoklu regresyon analizi ile Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar üzerinde tablolar aracılığı ile yorumlar yapılmıştır. Araştırma sonucunda; spor aktivitelerine katılan gruptaki çalışanların yaşam kalitesi düzeylerinin olumlu yönde etkilendiği, spor aktivitelerine katılan çalışanların örgütsel bağlılık değişkeninin duygusal ve normatif bağlılık alt boyutlarını pozitif yönde etkilediği, iş performansının da görev ve bağlamsal alt boyutları ile örgütsel bağlılık değişkeninin duygusal bağlılık boyutu arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sport activities have important place in the lives of individuals. With the impact of regular sport activities, it was seen that physical performance was increased and the stress level of individuals were diminished. Beside positive impact of sport activities on the life quality; participation in sport activities that organized by corporates within teams support the teamwork and by increasing belongingness, improving the level of organizational commitment. It can be said that the employees who has higher life quality and organizational commitment can focus on the tasks better, work with efficiency, create a healthy communication in working environment and as a result, can improve the job performance. Based on these concepts, the research aimed to analyze the relationship between the employers who (and did not) participated in the activities and life quality, the level of organizational commitment and job performance. For this purpose, first, related literature was analyzed and theoretically considered. First part of the research, the concepts such as physical activity and sport, life quality, organizational commitment and job performance was explained and the relationship between these concepts were identified. In the second part, the employees who did and did not participate in sport activities of the Corporate Basketball League were analyzed and the results were shown. The sample of the research were comprised of the 663 employees in the companies. The research aimed to reveal the effect of sport activities of employees on life quality, organizational commitment and job performance. To examine the relationship between variables and test the hypotheses, the research used quantitative statistical analyses including the correlation analysis, simple and multiple regression analysis and Mann-Whitney U test. The research concluded that life quality of the employees participated in the sport activities were positively affected. The employees who took part in the activities also showed positive results regarding normative and emotional sub dimensions of organizational commitment. The research also resulted that there is a positive relationship between both task and contextual sub dimensions of job performance variable and emotional sub dimension of organizational commitment variable.