Ortaöğretim öğrencilerinin sportmenlik davranışları ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between secondary school students sportsmanship behavior and their aggression levels
  1. Tez No: 673545
  2. Yazar: SERDAR ÖNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sportmenlik, Saldırganlık, Beden eğitimi ve spor, Lise, Sportsmanship, Aggression, Physical education and sports, High school
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma ortaöğretim öğrencilerinin sportmenlik davranışları ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik-kesitsel olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılında Çine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumlarında aktif olarak eğitim öğretim gören 231 kadın 122 erkek öğrenci ile gerçekleşmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Kiper, (1984) tarafından geliştirilen Saldırganlık Envanteri, Koç, (2013) tarafından hazırlanmış olan beden eğitimi dersi sportmenlik davranışı ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler T testi, One Way Anova ve Tukey HDS kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerden, kadınların (x̄=4,08) erkeklerden (x̄=3,69) istatiksel olarak anlamlı ölçüde sportmen olduğu bulunmuştur (p=0,00). Okulun sportif aktivitelerine katılan öğrencilerle (x̄=5,31), katılmayan öğrenciler (x̄=5,02) arasında dikkat çeken istatiksel fark atılganlık boyutundadır (p=0,10). Sınıf seviyesi yükseldikçe öğrencilerde sportmen davranış sergileme tutumu düşerken (p=0,00), saldırganlık eğiliminde istatiksel olarak artış görülmüştür (p=0,12). Lisanssız olarak spor yapan öğrenciler, Lisanslılara göre (p=0,10); Sporculuk yılı düşük olanlar (1-3 yıl), yüksek olanlara (7+ yıl) göre anlamlı düzeyde sportmen bulunmuştur. Bu değişkenler için saldırganlık boyutunda negatif ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada öğrencilerin genel olarak sportmen davranış sergileme tutumları yüksek olduğunda negatif bir ilişkiyle saldırganlık seviyelerinde düşme görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is conducted to examine the relationship between secondary school students' sportsmanship behavior and their level of aggression. Materials and Methods: The study is conducted analytically and cross-sectionally with 231 female and 122 male students that actively studying in secondary education institutions affiliated to Çine District National Education Directorate in 2019-2020 academic year. The data are collected with the personal information form prepared by the researcher, the Aggression Inventory developed by Kiper (1984) and the physical education lesson sportsmanship behavior scale prepared by Koç, (2013). Descriptive statistics T test, One Way Anova and Tukey HDS is used to analyze the data. Results: Students who participated in the study, women (X = 4.08), a statistically significant extent than men (x = 3.69) was found to exhibit more sporting behavior (p = 0.00). The striking statistical difference between the students participating in the sports activities of the school (x̄ = 5.31) and the students who do not (x̄ = 5.02) is in the dimension of assertiveness (p = 0.10). As the grade level increased, students attitude to display sportsmanship decreased (p = 0.00), while a statistically significant increase was observed in aggression tendency (p = 0.12). Students who do sports without a license, according to the licensed ones (p = 0,10); Those with less sports years (1-3 years) showed more sportsmanship than those with a high level (7+ years). Conclusion: In this study, when students exhibit high sportsmanship behaviors in general, a decrease in their aggression levels was observed with an inverse relationship.