Zor entübasyonun öngörülmesinde submandibular açının kullanılabilirliği ve diğer testlerle karşılaştırılması
Usability of submandibular angle on predicting difficult i̇ntubation ond comparation with other tests
- Tez No: 501801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT SAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Zor entübasyon, submandibular açı, modifiye Mallampati testi, Difficult intubation, submandibular angle, modified Mallampati test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu prospektif klinik çalışmada zor entübasyonu öngörmede preoperatif değerlendirme testi olarak boyun çevresi, tiromental mesafe, sternomental mesafe, modifiye Mallampati testi, atlantooksipital eklem hareketliliği ve yeni bir test olabileceğini düşündüğümüz submandibular açının, Cormack-Lehane sınıflandırmasına göre sensitivite, spesifite ve pozitif/negatif öngörü değerleri bakımından karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya ASA 1-3 sınıfı, 16-79 yaş arası 665 hasta dahil edildi. Standart anestezi protokolü öncesi hastaların boyun çevresi, tiromental mesafe, sternomental mesafe, modifiye Mallampati testi, atlantooksipital eklem hareketliliği ve submandibular açı ölçümleri saptandı. Direkt laringoskopi ile Cormack-Lehane grade'leri kaydedildi. Bulgular: Cormack-Lehane değerlendirmesine göre grade 3 ve 4 olan hastalar zor entübasyon grubunu oluşturdu. Zor entübasyon insidansı %12,6 olarak bulundu. Atlantooksipital eklem hareketliliği, sternomental mesafe ile zor entübasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Modifiye Mallampati testi, boyun genişliği, tiromental mesafe ve submandibular açı ile zor entübasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Modifiye Mallampati testi için sensitivite %29,8 spesifite %78,7 pozitif öngörü değeri %16,8 negatif öngörü değeri %88,6 iken submandibular açı için sensitivite %59,5 spesifite %74,2 pozitif öngörü değeri %25 negatif öngörü değeri %92,7 olarak saptandı. Sonuç: Zor entübasyonu öngörmede tek başına hiçbir test yeterli değildir. Submandibular açı en yüksek spesifite ve negatif öngörü değeri ile modifiye Mallampati testi, boyun genişliği, tiromental mesafe gibi daha çok kolay entübasyonu belirlemede daha yararlıdır. Bu konuda daha fazla hasta içeren çalışmalar yapılması yeni ve objektif bir test bulunması konusunda bir ufuk açacaktır. Zor entübasyonu tahmin edebilmek için geliştirilen toplu skor sistemlerinin içinde yer alması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In this prospective study, we aimed to assess the sensitivity, specifity and positive/negative predictive values of neck circumference, thyromental distance, sternomental distance, Modified Mallampati test, mobility of atlantooccipital joint and a new test we decided as submandibular angle compared to Cormack-Lehane grading system in predicting difficult intubation. Methods: ASA physical status I-III, aged 16-79 years, 665 patients enrolled in this study. Neck circumference, thyromental distance, sternomental distance, Modified Mallampati test, mobility of atlantooccipital joint and submandibular angle were recorded before induction of anaesthesia. Laryngoscopic views according to the Cormack-Lehane grading system were determined. Findings: Patients with grade 3 and 4 for Cormack-Lehane evaluation formed a difficult intubation group. The incedence of difficult intubation was found to be 12,6%. No statistically significant relationship between atlantooccipital joint mobility, sternomental distance and difficult intubation was detected. A statistically significant relationship was found between modified Mallampati test, neck circumference, thyromental distance, submandibular angle and difficult intubation. Sensitivity for modified Mallampati test was 29,8%, specifity 78,7%, positive predictive value 16,8%, negative predictive value 88,6%. Sensitivity for submandibular angle 59,8%; specifity 72,4%, positive predictive value 25%, negative predictive value 92,7% Result: No single test is sufficient to predict difficult intubation. Submandibular angle with the highest specifity and negative predictive value is more useful in determining the more easily defined intubation such as modified Mallampati test, neck circumference, thyromental distance. Further studies involving more patients in this regard will open the door for a new and objective test. It may be advisable to take part in the collective score systems to estimate difficult intubation.