Perimezensefalik sisternlere cerrahi yaklaşımların karşılaştırılması
Comparison of surgical approaches to perimesencephalic cysterns
- Tez No: 931586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA IŞIK, DOÇ. DR. OĞUZ BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: anatomi, sistern, mikrocerrahi, mezensefalon, anatomy, cistern, microsurgery, mesencephalon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
PERİMEZENSEFALİK SİSTERNLERE CERRAHİ YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI AMAÇ: Sisternler, komşulukları ve içerdikleri yapılar nedeniyle beynin önemli alanlarıdır. Bu kadavra çalışmasında, perimezensefalik sisternlere yönelik cerrahi yaklaşımların etkinliği ve farklılıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, nöroanatomi laboratuarında insan kadavrası üzerinde gerçekleştirilmiştir. Diseksiyon için silikon enjekte edilmiş kadavra kafası ve beyni kullanılmıştır. Yedi farklı cerrahi yaklaşım uygulanmış ve her aşama üç boyutlu fotoğraflama tekniğiyle belgelenmiştir. BULGULAR: Çalışma kapsamında, perimezensefalik sisternlere yedi farklı cerrahi yaklaşım ile erişim sağlanmış ve bu sisternlerin nörovasküler yapılarla ilişkileri tanımlanmıştır. Her bir cerrahi yaklaşımın, hangi perimezensefalik sisterne ulaşımda avantajlı olduğu ortaya konmuştur. SONUÇLAR: Perimezensefalik sisternlerin anatomisinin daha iyi anlaşılması, cerrahi müdahalelerin güvenliğini artırarak mortalite ve morbidite oranlarını azaltmaya katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SURGICAL APPROACHES TO PERIMESENCEPHALIC CYSTERNS AIM: Cisterns are important areas of the brain due to their neighborhood and structures they contain. This cadaveric study aims to evaluate the effectiveness and differences in surgical approaches to the perimesencephalic cisterns. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted on human cadaver at a neuroanatomy laboratory. Silicone-injected cadaveric head and brain were used for dissection. Seven different surgical approaches were applied, and each step was documented using three-dimensional photography techniques. RESULTS: In this study, access to the perimesencephalic cisterns was achieved through seven different surgical approaches, and the relationships of these cisterns with neurovascular structures were identified. The advantageous of each surgical approach in accessing specific perimesencephalic cisterns was demonstrated. CONCLUSION: A better understanding of the anatomy of the perimesencephalic cisterns will enhance the safety of surgical interventions and contribute to reducing mortality and morbidity rates.