Malign melanom olgularının prognostik faktörler açısından 6 yıllık retrospektif klinikopatolojik analizi
Prognostic factors of malignant melanomic cases, 6-year retrospective clinicopathological analysis
  1. Tez No: 501850
  2. Yazar: AHU GÜLÇİN SARI
  3. Danışmanlar: UZMAN DENİZ TUNÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kutanöz Malign Melanom, Mukozal Malign Melanom, Prognostik Faktörler, Breslow kalınlığı, Ülserasyon, Mitoz, Cutaneous Malignant Melanoma, Mucosal Malignant Melanoma, Prognostic Factors, Breslow Thickness, Ulceration, Mitosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Kutanöz malign melanom insidansı tüm dünyada artış göstermektedir. Yapılan çalışmalarda metastaz riski ve sağkalım tahminlerinde klinik ve patolojik prognostik faktörlerin önemi vurgulanmıştır. Çalışmamızda malign melanomlarda prognostik faktörler ve sağkalım üzerinde etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 2012-2017 yılları arasında, Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Patoloji Anabilim Dalı'nda tanı almış 96 adet malign melanom olgusu prognostik faktörler göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmiştir. Kutanöz malign melanomlar için bu prognostik faktörler yaş, cinsiyet, anatomik yerleşim yeri, Breslow kalınlığı, Clark seviyesi, ülserasyon, mitotik aktivite, histolojik alt tip, eşlik eden lenfosit varlığı, vertikal büyüme fazı, radyal büyüme fazı, öncül lezyon, eşlik eden lezyon varlığı, regresyon, mikrosatellit, perinöral invazyon, cerrahi sınır durumu, lenfovasküler invazyon, sağkalım, lenf nodu metastazı ve uzak organ metastazıdır. Mukozal malign melanomda değerlendirilmiş olan prognostik faktörler ise yaş, cinsiyet, yerleşim yeri ve sağkalımdır. Bulgular: Olgularımızda erkek cinsiyet ve histolojik alt tip olarak nodüler malign melanom üstünlüğü görüldü. Kutanöz malign melanomların en sık yerleşim gösterdiği anatomik bölge alt ekstremite, mukozal melanomların ise rektum olarak bulundu. Breslow kalınlığı ile tümör boyutu ve lenf nodu metastazı arasında ilişki dikkati çekti. Ülserasyon ile tümör boyutu, lenf nodu metastazı, Clark seviyesi, Breslow kalınlığı, vertikal büyüme fazı, mitoz, primer tümör (pT), tümör evreleme sistemi (TNM) arasında ilişki bulundu. Mitoz ile tümör boyutu, lenf nodu metastazı, Clark seviyesi, Breslow kalınlığı, vertikal büyüme fazı, ülserasyon, perinöral invazyon, eşlik eden lezyon, eşlik eden lenfosit, pT, TNM evre arasında ilişki tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda en önemli prognostik faktörler Breslow kalınlığı, ülserasyon ve mitotik aktivite olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The incidence of cutaneous malignant melanoma is increasing throughout the world. In the established studies, the importance of the clinical and pathological aspects of the prognostic factors are emphasized in the estimation of metastatic risk and survival. We aimed to investigate the effects of prognostic factors and survival on malignant melanomas in this study. Materials and Methods: In our study, between 2012 and 2017, 96 cases of malignant melanomas diagnosed in Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center, Pathology Department were reevaluated based on the prognostic factors. The prognostic factors for cutaneous malignant melanomas included age, gender, anatomical localization, Breslow thickness, Clark level, ulceration, mitotic activity, histological subtype, presence of accompanying lymphocytes, vertical growth phase, radial growth phase, premalignant lesion, presence of comorbid lesion, regression, microsatellite, perineural invasion, surgical marginal status, lymphovascular invasion, survival, lymph node metastasis and distant organ metastasis. The prognostic factors evaluated in mucosal malignant melanoma were age, gender, location and survival. Results: In our cases, male gender and nodular malignant melanoma superiority were observed. The anatomic region of the cutaneous malignant melanomas was most frequently located in the lower extremity, while the mucosal melanomas were located in the rectum. The relationship between Breslow thickness and tumor size and lymph node metastasis was noted. There was a relationship between ulceration and tumor size, lymph node metastasis, Clark level, Breslow thickness, vertical growth phase, mitosis, primary tumor (pT), TNM stage. Mitosis was correlated with tumor size, lymph node metastasis, Clark level, Breslow thickness, vertical growth phase, ulceration, perineural invasion, accompanying lesion, coexisting lymphocyte, pT, TNM stage. Conclusion: The most important prognostic factors in our study were Breslow thickness, ulceration and mitotic activity.