Duyusal algıların inanç turizminde imaj oluşumuna etkisi: İnanç turizmi tüketicileri üzerine bir araştırma
The impact of sensory perceptions on the image formation in faith tourism: A study on consumers of faith tourism
  1. Tez No: 501864
  2. Yazar: ÖZGE DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SELİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Duyu, Deneyimsel Pazarlama, Destinasyon İmajı, Duyusal Pazarlama, İnanç Turizmi Destinasyonu, Five Senses, Experiential Marketing, Destination Image, Sensory Marketing, Faith Tourism Destination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Beş duyu, insanların çevreyi algılama ve yorumlamalarında önemlidir. Algı farklılığına bağlı olarak, beş duyu organına gelen uyarıcıların yorumlanması, kişiden kişiye değişmektedir. Duyuların turizmde kullanılması, duyusal ve deneyimsel pazarlama kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Duyusal pazarlama, kişilerin deneyimlerini unutulmaz hale getirerek, deneyimsel pazarlamayla birleşmekte ve turizmin öznel olgusunu, nesnel hale dönüştürmektedir. Otel konuklarının deneyimlerini eşsiz duruma getirmek için kullanılan duyusal ve deneyimsel pazarlamanın, destinasyon imajı oluşumu için önemli bir etkiye sahip olduğu bir gerçektir. Destinasyon imajı oluşumunda duyuların ve deneyimlerin etkisini anlamak, inanç turizmi kapsamında seyahat eden kişilerin algılarını ve inanç turizmi destinasyonları için oluşan imaj algısını anlamayı da gerekli hale getirmektedir. Bu araştırmada, inanç destinasyonu olarak İzmir'in Selçuk İlçesi'nde bulunan Meryem Ana Evi'ne ve Suudi Arabistan'da bulunan Kâbe'ye seyahat gerçekleştirmiş 40 yerli ziyaretçi analiz edilerek, bu inanç destinasyonlarını beş duyu ile nasıl algıladıkları, duyular ile destinasyon imajının nasıl oluştuğu araştırılmıştır. İnanç ve/veya turistik motivasyonla seyahat eden ziyaretçiler ile yapılan derinlemesine görüşmelerin bulguları, nitel araştırma yöntemine uygun olarak betimsel analiz ile yorumlanmış, kapsamlı literatür araştırmasının bulguları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular, ziyaretçilerin seyahat tercihlerinde ve inanç turizmi destinasyonu algılarında görme, işitme ve koklama duyularının ön plana çıktığını göstermektedir. Ziyaretçiler, araştırmaya konu olan inanç turizmi destinasyonlarına yönelik imaj algılarını, görme, işitme ve koklama duyuları üzerinde şekillendirmiştir. Destinasyonda beş duyu ile deneyimlenen her olgunun, olumsuz dahi olsa, destinasyona yönelik genel imaj algısını olumsuz etkilemediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Five senses are important in people's perception and interpretation of the environment. Depending on the difference in perception, the interpretation of stimuli that comes to the five senses varies from person to person. The use of senses in tourism has revealed the concepts of sensory and experiential marketing. Sensory marketing, by making people's experiences memorable, combines with experiential marketing and transforms the subjective phenomenon of tourism into objectivity. It is a fact that sensory and experiential marketing, which is used to make the hotel guest's experiences unique, has a significant impact on the destination image. Understanding the effects of the senses and experiences on the formation of destination image also makes it necessary to understand the perception of the people who travel within the scope of faith tourism and the image perception that occurs for faith tourism destinations. In this research, 40 local visitors are investigated, who traveled to the House of Virgin Mary in Izmir/Selçuk and Kaaba in Saudi Arabia as a faith destination, to understand how they perceived these faith destinations with five senses and how the destination image formed with senses. The findings of in-depth interviews conducted with visitors, who travelled by faith and / or tourist motivation, are interpreted by descriptive analysis in accordance with qualitative research method and are compared with findings of extensive literature research. The findings show that the senses of sight, hearing and smell are at the forefront of the visitors' travel preferences and faith tourism destination perceptions. Visitors shaped image perceptions of the faith tourism destinations that are subject of this research, on the senses of sight, hearing and smell. It is observed that every phenomenon, experienced with five senses in the destination, does not adversely affect on the perception of the overall destination image, even if it is negative.