İntrauterin nöral tüp defekti tanısı alan gebeliklerde sonografik bulguların ve lezyon seviyesinin tanı haftası ile ilişkisi
Evaluation of sonographic fingdings and lesion level in relation to diagnosis week in pregnancies diagnosed with intrauterine neural tube defects
  1. Tez No: 501870
  2. Yazar: GÜLİZ SIDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF OLGAÇ, PROF. DR. AHMET CEM İYİBOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöral tüp defektleri, prenatal tanı, fetal malformasyonlar, meningomyelosel, gebelik, Neural tube defects, prenatal diagnosis, fetal malformations, meningomyelocele, pregnancy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: İntrauterin nöral tüp defekti tanısı alan gebeliklerde sonografik bulguların ve lezyon seviyesinin tanı haftası ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Florance Nigtingale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde Ocak 2015- Aralık 2017 yılları arasında, intrauterin nöral tüp defekti tanısıyla gelen 64 gebeliğin verileriyle hazırlanan retrospektif istatistiksel bir veri tabanı çalışmasıdır. Çalışmamızda 64 meningomyelosel tanısı alan fetüsün, ultrasonografik spinal lezyon seviyesi, MMC kese çapı ve kranial bulguları ile prenatal ilk tanı konma haftaları; 20. gebelik haftasından sonra spinal lezyon seviyesi ile ultrasonografide izlenebilen bacak hareketleri ve tümü sezaryen ile doğan bebeklerde postoperatif 1. saat içinde bacak hareketleri karşılaştırılmıştır. Çalışmada lezyon seviyesi en sık izlenen lomber ve diğerleri olarak iki gruba ayrılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışma sonucunda spinal lezyon seviyesi, kranial bulgular ve prenatal ilk tanı haftası arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. Lomber MMC fetuslarda diğer lezyon seviyelerine oranla intrauterin bacak hareketleri anlamlı düşük izlenmiş olsada doğum sonrası fark izlenmemiştir. Gebelikte erken tanı/tanı, intrauterin saptanan lezyonun doğum sonrası yaşam boyu etkilerini değerlendirebilmek, tıbbi tahliye, şntrauterin fetal cerrahi, aileyi bekleyen maddi ve manevi sürece hazırlık için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our study is to evaluate the relationship of sonographic findings and lesion level with diagnostic week in pregnancies diagnosed as intrauterine neural tube defect. Materails and Methods: This study was carried out by T.C. İstanbul Bilim Univercity Florence Nightingale Hospital is retrospective statistical data base for the gynecology and obstetrics clinic between january 2015 and december 2017 with 64 pregancies with meningomyelocele diagnosis, ultrasonographic spinal lesion level, MMC pouch diameter and cranial findings, prenatal initial diagnosis week compared; After 20th gestation week, spinal lesion level and MMC pouch diameter and leg movements observed with ultrasonography and all are born babies leg movements were compared postoperatively after C/S within 1 hour. In the study, lesion level was divided into two groups as the most frequently observed lomber and others. Conclusions: There was no significant difference between spinal lesion level, cranial finding and prenatal first diaognostic week. Intrauterine leg movements were significantly lower in the lomber MMC fetuses compared to other lesion levels, but no difference was observed in postpartum. Neural tube defects are partly preventable public health problems. Early diagnosis/diagnosis in pregnancy, assesement of postnatal life-time effects of intrauterine lesion, medical evacuation, intrauterin fetal surgery, preparation for the material and spiritual waiting for the family is important.