Düzce ilinde intrauterin dönemde nöral tüp defekti saptanan olguların değerlendirilmesi
The investigation of the patients with neural tube defects in Duzce province
  1. Tez No: 359263
  2. Yazar: SEREN TOPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce, nöral tüp defekteri, risk faktörleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Nöral tüp defektleri(NTD) embriyoda nöral tüpün kapanmasındaki hatalar sonucu oluşmaktadır. İntrauterin dönemde ultrasonografi(USG) ile genellikle tanı konulabilen merkezi sinir sistemi anomalileridir. Tüm dünyada NTD? lerin bütün formlarının insidansı 1000 canlı doğumda 1,4-2 arasındadır. Çalışmamızda NTD etyolojisinde etkilli olan faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza Mayıs 2010 ila Mayıs 2013 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında yaşamla bağdaşmayan NTD bulunması nedeniyle terminasyon yapılan hastalar ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalında NTD tanısıyla tedavi verilen hastalar dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak Düzce İlinde sağlıklı tek canlı bebek doğumu gerçekleşen hastalar alınmıştır. Çalışma grubunda 30 vekontrol grubunda 30 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki grup arasında prekonsepsiyonel/konsepsiyonel folik asit replasmanı, yaş, eş yaşı, boy, kilo, vücut kitle indeksi(VKİ), meslek, eş mesleği, gravida, parite, sigara/alkol kullanımı, akraba evliliği, infertilite öyküsü ve prekonsepsiyonel dönem ile gestasyonel BMI değerleri arasındaki fark karşılaştırılmıştır. NTD riskine karşı gebelikte verilen folik asit desteği önemli bir koruyucu etken olarak saptanmıştır(p=0,018). Gravida sayısı NTD riskini orta düzeyde etkilemektedir (r=0,314, p=0,015). Annenin eğitim düzeyinin artması ve babanın mesleği de NTD riskinde etkili olan diğer faktörlerdir (p= 0,012 ve p=0,017). Ülkemizde NTD riskini etkileyen faktörlerin daha net ortaya konabilmesi için geniş kapsamlı ve randomize olarak yapılmış yeni çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neural tube defect (NTD) is the result of the errors of neural tube closure in an embryo. NTDs are the anomalies of the central nervous system, can be detected in utero by fetal ultrasound. All over the world the incidence of all forms of NTDs is between1.4 to 2 per 1000 live births. We aimed to evaluate the factors that influence the etiology of NTD in our study. The patients undergoing termination of NTDs incompatible with life in Duzce University, Department of Obstetrics and Gynecology and treated with the diagnosis of NTDs in Duzce University, Department of Pediatrics between May 2010 to May 2013 were included in this study. The patients who gave birth one healthy live baby in Düzce province were considered as control group. The study group was consisted of 30 patients, and the control consisted of 30 patients. The folic acid supplementation during preconception period or first trimester, age, spouse's age, height, weight, body mass index (BMI), occupation, spouse's profession, gravida, parity, smoking, alcohol use, family marriage, infertility history, and difference of body mass index between the gestational and preconception period were compared. A protective effect of the folic acid supplementation during pregnancy against the development of neural tube defects (NTDs), was found in our study (p=0,018). There was a moderate association between the number of gravidity and the risk of fetal NTDs (p=0,015 and rr=0,314). The level of education of mother and father's profession were the other factors affecting the risk of NTDs (p= 0,012 and p=0,017). Randomized and controlled studies on larger patient population are needed in order to unravel the underlying a etiology of NTDs in our county. KeyWords: Düzce; Neural tube defect; risk.