KSE-100 endeksinin zayıf formda etkinliğinin incelenemesi
Weak form efficiency testing of KSE-100 index
  1. Tez No: 501962
  2. Yazar: RABIA HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HEPŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin pazar hipotezi, piyasa, piyasa etkinliği, Efficient market hypothesis, market, market efficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Etkin pazar hipotezi (EPH), varlıkların fiyatlarının mevcut bütün veriyi tamamen yansıttığını ifade eden finansal bir kuramdır. Etkin Pazar Hipotezi üç alt gruptan oluşmaktadır. EPH'nin zayıf formu, ticarete konu olan varlıkların (hisse senedi, tahvil veya gayrimenkul gibi) fiyatlarının halka açık tüm bilgileri yansıttığını savunur. Yarı-güçlü form, bir hisse senedinin mevcut hisse fiyatına halka açık tüm bilgilere göre hesaplanması anlamına gelen bir EPH sınıfıdır. Son olarak EPH'nin güçlü formu ise piyasa etkinliğinin en güçlü yapısıdır. Bu formda halka açık ve şirket içi de dâhil olmak üzere tüm bilgiler bir hisse senedi fiyatında yansıtılmaktadır. Bu çalışmada, Pakistan Borsası KSE 100 Endeksi'nin zayıf pazar etkinliği için kanıt bulunmaya çalışılmıştır. Bunun nedeni son beş yılda KSE 100 Endeksi'nin diğer gelişmekte olan borsalara oranla belirgin bir büyüme göstermesidir. Çalışmada, endeks getirileri, 02 Ocak 2012-30 Aralık 2016 tarihleri arasında incelenmiştir. Aylık, haftalık ve günlük fiyat endeks değerleri, aylık, haftalık ve günlük getirileri hesaplamak için kullanılmıştır. Bu çalışmada hem parametrik hem de parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Daha fazla analiz için, seçilen verilere seri korelasyon (Jarque-Bera ve Durbin Watson testi), birim kök, run testi ve oto regresyon testlerini içeren dört farklı istatistiksel test uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, KSE-100 Hisse Senedi Piyasaları'nın zayıf düzeyde dahi etkin olmadığını kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The efficient-market hypothesis (EMH) is a theory in financial economics that states that an asset's prices fully reflect all available information. Efficient Market Hypothesis has three sub types. The weak form of the EMH claims that prices on traded assets (e.g., stocks, bonds, or property) already reflect all past publicly available information. Semi-strong form efficiency is a class of EMH (Efficient Market Hypothesis) that implies all public information is calculated into a stock's current share price, meaning neither fundamental nor technical analysis can be used to achieve superior gains. Strong form efficiency is the strongest version of market efficiency and states that all information in a market, whether public or private, is accounted for in a stock's price. In this study, it is attempted to seek evidence for weak-form of market efficiency for KSE 100 Index because over the last five years KSE 100 Index has shown substantial growth as compared to other emerging stock markets. Index returns have been studied from January 02, 2012 to December 30, 2016. The monthly, weekly and daily price index values are used to calculate the monthly, weekly and daily returns. This paper has made use of primarily Non-Parametric tests as well as parametric tests. For further analysis, four different statistical tests including serial correlation (JarqueBera and Durbin Watson test), unit root, runs test and auto regressive test are applied to the selected data. The outcomes of the tests performed stress that weak form of market efficiency is not valid for KSE-100 Stock Market.