Eksantrik kasılma içeren çalışmaların sprint çevikliğine ve anaerobik dayanıklılığa etkisi
The effect of eccentric contraction on sprint-agility and anaerobic endurance
- Tez No: 502018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eksantrik Kasılma, Sprint-Çevikliği, Anaerobik Dayanıklılık, Eccentric Contraction, Sprint-Agility, Anaerobic Endurance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Serin, E. Eksantrik Kasılma Ġçeren ÇalıĢmaların Sprint-Çevikliğine ve Anaerobik Dayanıklılığa Etkisi. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Doktora Tezi, Kütahya, 2018. ÇalıĢmanın amacı eksantrik kasılmanın sprint-çeviklik ve anaerobik dayanıklılık üzerine etkisini belirlemektir. AraĢtırmaya, yaĢları ortalaması 20,76±1,98 yıl, boyları ortalaması 175,06±6,20 m, vücut ağırlıkları ortalaması 71,08±10,950kg, spor yaĢları ortalaması 7,76±3,96 yıl olan kontrol gurubu 17 erkek denek; yaĢları ortalaması 21,35±1,05 yıl, boyları ortalaması 175,71±6,38 m, vücut ağırlıkları ortalaması 66,80±14,14 kg, spor yaĢları ortalaması 4,12±3,16 yıl olan 17 deney grubu erkek denek olmak üzere rekreasyonel olarak spor yapan toplam 34 beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencisi katılmıĢtır. ÇalıĢmaya katılan öğrenciler 17'Ģerli iki gruba rastgele Ģekilde ayrıldılar. 1. grup araĢtırma grubunu oluĢturacak olup, 2. grup kontrol grubu olarak çalıĢmaya katıldı. Deney grubuna ve kontrol grubuna 8 haftalık eksantrik kasılmaya yönelik çalıĢmalara baĢlamadan önce sprint-çevikliği ve anaerobik dayanımı ölçmek için FIFA tarafından tasarlanan FIFA Medikal Değerlendirme ve AraĢtırma Merkezi (F-MARC) test bataryasında yer alan testler kullanıldı. Deneklerin, dinlenik kalp atım hızı, ısınma sonrası kalp atım hızı, sprint-çevikliği sonrası kalp atım hızı ve anaerobik dayanıklılık sonrası kalp atım hızı ölçümleri polar saat ile kaydedildi. 8 hafta süresince haftada 3 gün 48 saat arayla kontrol grubuna geleneksel eksantrik kasılma egzersizi yapıldı. Deney grubuna ise, 8 hafta süresince haftada 3 gün 48 saat arayla, ilk 4 hafta 4 saniyelik eksantrik kasılma, ikinci 4 hafta da ise, 6 saniyelik eksantrik kasılma egzersizi uygulandı. Eksantrik kasılma egzersizleri squat hareketi ile alt ekstremiteye kullanıldı. Eksantrik kasılma egzersizleri maksimal yükün %85 ile 4 set üzerinden 6 tekrar yapıldı. Her set arasında 3 dakika dinlenme verildi. Deneklerin 8 haftanın sonunda sprint-çevikliği four line-sprint testi ile değerlendirildi. Anaerobik dayanıklıları ise FIFA test bataryasında yer alan üç köĢe koĢu testi ile ölçüldü. Sonuç olarak, 8 hafta süreyle yapılan eksantrik kasılmaya yönelik kuvvet antrenmanlarının sprint çevikliğini %3 oranında geliĢtirdiği, anaerobik dayanıklılık performansını ise %4 geliĢtirdiği söylenebilir. Hem deney hem de kontrol gurubunda olumlu geliĢmeler gözlemlenmiĢtir, bunun altında araĢtırmaya katılan deneklerin rekreasyonel olarak aktif olmalarının yattığı düĢünülmektedir. Eksantrik kasılmaya yönelik antrenmanların deney gurubunda daha iyi sonuç verdiği bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Serin, E. Effect of Eccentric Contraction on Sprint-Agility and Anaerobic Endurance. Dumlupınar University Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sport Ph.D. Thesis, Kütahya, 2018. The aim of the study is to determine the effect of eccentric contraction on the sprint-agility and anaerobic endurance. The study included 34 healthy male subjects from department of physical education, in which the control group, which was recreationally active in the study, consisted of 17 subjects with mean age of 20.76 ± 1.985 years, mean height of 175.06 ± 6.200 m, mean weight of 71.08 ± 10.950 kg, and mean age of sports of 7,76 ± 3,961 years and in which the experimental group consisted of 17 subjects with mean age of 21.35 ± 1.057 years, mean height of 175.71 ± 6,381 m, mean weight of 66.80 ± 14.149 kg and mean age of sports of 4,12 ± 3,160 years. The students who participated in the study were randomly divided into two groups of 17 people. The first group comprises the research group and the second group participates in the study as the control group. The FIFA Medical Assessment and Research Center (F-MARC) test battery, designed by FIFA, was used to measure sprint-agility and anaerobic strength before beginning the exercises for the 8-week eccentric contraction for both the experimental group and the control group. Subjects' resting pulse, pulse after warm-up, pulse after sprint-agility and pulse after anaerobic endurance measurements were made with polar clock. Photocell, meter, slalom stick, honi and polar watch were used in the measurements. Measurements of height (m) and weight (kg) of the athletes participating in the study were made using electronic scales. A traditional eccentric contraction exercise was performed in the control group for 48 hours a week for 8 weeks. For the experimental group, eccentric contraction in the first 4 weeks and eccentric contraction exercises in the second 4 weeks were applied 3 days and 48 hours per week during this 8-week program. Eccentric contraction exercises were used in the lower extremity with normal squat movement. Eccentric contraction exercises were carried out 6 times over 4 sets with 85% of maximal load for experiment and control group. Each set was rested for 3 minutes. Sprint-agility was assessed by a four line-sprint test at the end of 8 weeks. The anaerobic endurance was measured by three corner running tests available on the FIFA test bat. As a result, it can be said that the 8-week eccentric contraction force training improved sprint agility by 3% and anaerobic endurance performance by 4%. The difference in both experimental and control group is thought to occur as subjects participating in the study were recreationally active and not athletes. Eccentric contraction exercises have been found to give better results in the experimental group.