Taharetle ilgili ayetlerin işârî yorumları (Tespit-değerlendirme)
The connotative commentaries of the Quran verses related to purity and hygiene (Decection-evaluation)
  1. Tez No: 502041
  2. Yazar: MUSTAFA MEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşârî yorum, tefsir, taharet, temizlik, tasavvuf, Connotative commentaries, Interpretation, Purity and hygiene, Cleanness, Sufism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İşârî tefsirler, şer'i açıdan kabulü ve Kur'ân'ın manasını gerçekten aktarması bakımından tarih boyunca din bilginleri tarafından tartışılagelmiştir. Yine bu tefsir metodu mutasavvıfların keşif ve ilhamına dayalı olması ve nesnel bir şekilde ortaya koyulamaması yönünden eleştirilere maruz kalmıştır. Belirli şartları barındırması durumunda işârî tefsirin kabul edilebileceği görüşü vasat bir görüş olarak karşımıza çıkmaktadır. İşârî tefsirlerde tahareti incelediğimiz bu çalışmada, taharetle ilgili ayetlere ne tür yorumlar getirildiğini ortaya koyduk. Araştırmamızda kullandığımız temel metot tarama metodudur. İslam'ın temizliğe verdiği önemi, işârî tefsirlerin taharete yaptığı vurguda da bulmak mümkündür. İslam'da abdest, gusül, teyemmüm, zekât gibi kavramlar da temizliğin ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. İşârî tefsirlerde taharete yapılan işârî yorumları tek tek ele alıp değerlendirdiğimiz bu çalışmada, birbirinden çok farklı ve birbirinden daha zengin manaların verildiğini gösterdik. Yapılan bu açıklamaları tabi tuttuğumuz değerlendirmelerin sonucu, büyük bir kısmının dinin özüne aykırı olmadığı, mananın zahirini görmezden gelmediği ve kabul edilebilir olduğudur. Bununla birlikte bunun aksi niteliğinde bir takım işârî yorumların varlığını da gözler önüne serdik.
Özet (Çeviri)
The connotative interpretations have been discussed by religous scholars throughout history in terms of accepting Shari'a from the very beginning and really conveying the meaning of the Qur'an. Again, this method of interpretation has been criticized for the fact that the Sufis are based on discovery and experimentation and cannot be presented objectively. The view that connotation can be accepted in the case of having certain conditions confronts us as a mediocre view. In this study in which we have examined the Cleanness and Hygiene in connotative interpretations, we have revealed what kind of commentaries is made to the verse. The basic method we have used in our research is the scanning method. It is also possible to find the importance that Islam gives to cleanliness in the emphasis on cleanness in the connotative interpretations. The terms such as ablutions, major ablution, dry ablution and alms show how valuable is the cleanness. In this study in which we have evaluated the connotative commentaries made on purity and cleanness in the connotative interpretations one by one, we have shown that meanings which are very different from each other and richer are given. The conclusion of the assessments we have subjected to these explanations is that the majority is not against the gist of the religion, is not ignoring the evidence of the significancy, and is acceptable. Nevertheless, we have unrolled the existence of several otherwise quality connotative commentaries.