Sipermetrin ile akut toksisite oluşturulan gökkuşağı alabalıkları (oncorhynchus mykıss)'nda krisinin koruyucu etkilerinin araştırılması
The effects of chrysine on cypermethrin-induced acute toxication in rainbow trout (oncorhynchus mykiss)
  1. Tez No: 502123
  2. Yazar: ÖZGE CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, balık, krisin, sipermetrin, sitokin, Antioxidant, fish, chrysin, cypermethrin, cytokine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
SİPERMETRİN İLE AKUT TOKSİSİTE OLUŞTURULAN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARI (ONCORHYNCHUS MYKISS)'NDA KRİSİNİN KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Özge CERİT Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Toksikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Prof. Dr. Feride KOÇ ÖZET Sipermetrin (SP), paraziter mücadelede çok yaygın bir kullanım alanı olan, sentetik piretroit yapısında bir insektisittir. Diğer yandan, balıklara ve akuatik omurgasızlara çok toksiktir. Krisin (KR), birçok bitkiden doğal olarak elde edilen, aynı zamanda propolis ve bazı mantar türlerinde de olan bir flavonoiddir. KR antikarsinojenik, antioksidan, antiinflamatuar ve antiviral özelliklere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, SP ile deneysel olarak akut toksikasyon oluşturulan balıklarda, KR'nin olası yararlı etkilerini belirlemektir. Çalışmada, balıklar her grupta 10 hayvan olacak şekilde 6 gruba ayrılarak, 60 balık kullanılmış ve yem ile KR ve sudan da SP 10 gün boyunca alacak şekilde dizayn edilmiştir. Grup 1: Kontrol; Grup 2: 0.4 µg/l SP; Grup 3: 0.4 µg/l SP+1.25 g/kg yem krisin (KR1); Grup 4: 0.4 µg/l SP+KR 2.5 g/kg yem (KR2); Grup 5: KR 1.25 g/kg yem; Grup 6: KR 2.5 g/kg almıştır. Uygulamadan sonra kan ve doku örnekleri toplanmıştır. Serumda sitokinler (IL-1ß, IL-6, IL-10 and TNF-α), ALT, AST ve dokularda (karaciğer ve böbrek) MDA, SOD, GSH-Px ve CAT aktiviteleri belirlenmiştir. Mevcut çalışmada, kontrol grubu ile SP alan toksikasyon grubu mukayese edildiğinde, SP grubunda serum AST, ALT, IL-1β, TNF-α, IL-6 düzeylerinde önemli bir yükseliş, IL-10 düzeyinde ise düşüş belirlenmiştir. Doku örneklerinde ise MDA düzeyinde artış; SOD, GSH-Px ve CAT düzeylerinde azalmalar izlenmiştir. Diğer yandan, SP grupları ile KR+SP grupları karşılaştırıldığında ise, KR+SP gruplarında IL-1ß, IL-6 ve TNF-α, ALT, AST ve MDA seviyelerinde azalmalar; GSH-Px, SOD ve CAT seviyelerinde doza bağlı olarak artışlar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, balıklarda SP ile oluşturulan akut toksikasyonda, KR antiinflamatuar ve antioksidatif etkiler yoluyla oksidasyonu etkileyerek doku hasarını önlediği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF CHRYSINE ON CYPERMETHRIN-INDUCED ACUTE TOXICATION IN RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) Erciyes University, Institute of Health Sciences Veterinary Pharmacology-Toxicology Master of Science, December 2017 Supervisor: Prof. Dr. Feride KOÇ ABSTRACT Cypermethrine (CP) is an insecticide with a structure of synthetic pyrethroid and it has a wide usage in combat parasites. On the other hand, it is extremely toxic to fishes and aquatic invertebrates. Chrysin (CR) is a flavonoid which can be obtained naturally from many plants and is also present in propolis and some mushroom types. The CR has got anticarcinogenic, antioxidant, antiinflammatory and antiviral properties. The aim of this study is to determine the possible positive effects of CR in fishes that created acute toxicity by CP. In the study, the trouts are divided to 6 groups with 10 fishes on each and designed to be fed CR on their food and CP on their water for 10 days. Group 1: Control; Group 2: 0.4 µg/l CP; Group 3: 0.4 µg/l CP+ CR 1.25 g/kg diet (CR1); Group 4: 0.4 µg/l CP+ CR 2.5 g/kg diet (CR2); Group 5: CR 1.25 g/kg diet and Group 6 has been fed CR 2.5 g/kg. Blood and tissue samples have been collected after the study. The serum ALT, AST, cytokines (IL-1ß, IL-6, IL-10 and TNF-α) and MDA, SOD, GSH-Px and CAT levels were determined in tissues (liver and kidney). In the present study, when CP group was compared to control group, an important increase was observed in levels/activities of AST, ALT, IL-1ß, TNF- α and IL-6, otherwise, there was a decrease in level of IL-10 in CP group. Additionally, an increase of MDA levels and a decrease of SOD, GSH-Px and CAT levels were observed in tissues of CP group. On the other hand, when the CP group was compared to the CR groups, there were a decrease in IL-1ß, IL-6 and TNF-α, ALT, AST and MDA levels and there were an increase depend on dosage in GSH-Px, SOD and CAT levels of CR groups. In conclusion, CR can prevent tissue damage, affecting the oxidation via antiinflammatory and antioxidative effects in acute toxicity by CP-induced in fishes.