Farklı spor branşlarında fonksiyonel hareket analizi (functional movement screening-fms) ile diz çevresi izokinetik kas kuvveti arasındaki ilişki
The relationship between the functional movement screen and isokinetic muscle strength of knee in different sport branches
  1. Tez No: 502131
  2. Yazar: TUĞBA BİRBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel hareket analizi, H/Q oranı, izokinetik, kas kuvveti, Functional movement screen, H/Q ratio, isokinetic, muscle strength
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Farklı Spor Branşlarında Fonksiyonel Hareket Analizi (Functional Movement Screening-FMS) ile Diz Çevresi İzokinetik Kas Kuvveti Arasındaki İlişki Bu çalışma fonksiyonel hareket analizi ile izokinetik kas kuvveti arasındaki ilişkiyi objektif verilerle ortaya koymak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya voleybol, grekoromen, sürat pateni, atletizm ve tekvando branşları ile ilgilenen 60 sporcu dahil edildi. Sporcuların fonksiyonel hareketi, Fonksiyonel Hareket Analizi (FHA) ile alt ekstremite izokinetik kas kuvveti, ISOMED 2000® izokinetik cihaz ile değerlendirildi. FHA toplam ve alt test skorlarının, alt ekstremite izokinetik kas kuvveti değerleri ile ilişkisi incelendi. FHA toplam skoru ile 60o/sn açısal hızda dominant taraf hamstring zirve dönme kuvveti, H/Q oranı ve dominant-dominant olmayan taraf quadriceps izokinetik kas kuvveti farkı ilişkili bulundu (sırasıyla r: -0.277, r: -0.330, r: 0.015). FHA'nın alt testi tek çizgide çömelme ile 60o/sn açısal hızda dominant olmayan tarafta H/Q oranı ve hamstring izokinetik kas kuvveti farkı ilişkili idi (sırasıyla r: -0.458, r: -0.296). Ayrıca TÇÇ testi ile 180o/sn açısal hızda dominant tarafta ve dominant olmayan tarafta H/Q oranları ve hamstring izokinetik kas kuvvet farkı ilişkili idi (r: 0.291, r: 0.258). FHA'nın alt testi rotasyon stabilitesi, 60o/sn açısal hızda dominant taraf ve H/Q oranı ile ilişkili idi (r: -0.270). Grekoromen sporcularının FHA toplam skoru ile 60 o/sn açısal hızda, dominant tarafta, quadriceps zirve dönme ve quadriceps zirve dönme/vücut ağırlığı değerleri, dominant tarafta ve dominant olmayan tarafta izokinetik H/Q oranları ilişkili bulundu (sırasıyla r: 0.753, r: 0.951, r: -0.747,r: -0.704). Voleybol sporcularının FHA toplam skoru ile 180 o/sn açısal hızda dominant olmayan taraf hamstring zirve dönme kuvveti arasında ilişki görüldü (r: -0.325). Sürat pateni sporcularının FHA toplam skoru ile 180 o/sn açısal hızda dominant olmayan taraf quadriceps zirve dönme kuvveti ilişkili bulundu (r: -0.975). Sporcularda yaralanmaların önlenmesi ve performansın artırılmasına yönelik yapılacak değerlendirmelerde; izokinetik sistemler ile birlikte FHA kullanımının daha detaylı bilgi vereceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between The Functional Movement Screen and Isokinetic Muscle Strength of Knee in Different Sport Branches This study was conducted to demonstrate the correlation between the functional movement screen and the isokinetic muscle strength with objective data. 60 athletes involved in volleyball, greco-roman, speed skating, athletics and taekwondo branches were included in the study. The functional movement of the athletes was assessed by Functional Movement Screening, lower extremity isokinetic muscle strength was assessed by ISOMED 2000® isokinetic device. The relationship between the FMS total and subtest score and lower extremity isokinetic muscle strength values analyzed. There was correlation between FMS total score and dominant side hamstring peak torque at 60o/s angular velocity and H/Q ratio and the difference in dominant-nondominant side quadriceps isokinetic muscle strength (respectively r: -0.277, r: -0.330, r: 0.015). In-line lunge which are FMS subtests was related with nondominant side H/Q ratio and the difference in hamstring isokinetic muscle strength at 60o/s angular velocity (respectively r: -0.458, r: -0.296). And in-line lunge was related with dominant and nondominant side H/Q ratio and the difference in nondominant side hamstring isokinetic muscle strength at 180o/s angular velocity (r: 0.291 , r: 0.258). Rotatory stability which is subtest of FMS was related with H/Q ratio at 60o/s angular velocity (r: -0.270). FMS total score of greco-roman athletes related with dominant side quadriceps peak torque and quadriceps peak torque/weight values, dominant and nondominant side isokinetic H/Q ratio at 60 o/s angular velocity (respectively r: 0.753, r: 0.951, r: -0.747,r: -0.704). Total FMS scores of volleyball athletes related with and nondominant side hamstring peak torque strength at 180 o/s angular velocity (r: -0.325). FMS total score in speed scating athletes related with nondominant quadriceps peak torque strength at 180 o/s angular velocity (r: -0.975). We conclude that the use of FMS in combination with isokinetic systems will provide more detailed information on the prevention of injuries to sports and the improvement of performance.