10-12 yaş grubu erkek yüzücülerde 8 haftalık dinamik kor antrenmanının bazı motorik özellikler ile 100 m karışık stil yüzme performansına etkisi
The effect of dynamic core training on some motoric parameter for 10-12 year male swimmers 8 weeks on with 100 m indivudal medley swimming performance
- Tez No: 502135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUBİLAY ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kor, çocuk, yüzme, yüzücü, motorik parameter, Core, child, swimming, swimmer, motor parameter
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
10-12 YAŞ GRUBU ERKEK YÜZÜCÜLERDE 8 HAFTALIK DİNAMİK KOR ANTRENMANININ BAZI MOTORİK ÖZELLİKLER İLE 100 M KARIŞIK STİL YÜZME PERFORMANSINA ETKİSİ Kaan Özdoğru Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN Araştırmada, 10-12 yaş grubu erkek yüzücülere uygulatılan kor antrenmanın seçilmiş parametrelere ve yüzme performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, ENKA spor kulübünde yüzücü olan 60 sporcu gönüllü olarak katılım sağlamıştır. İki gruba (araştırma ve kontrol grubu) ayrılan sporcuların sürat, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, denge, mekik, sağ-sol kavrama, esneklik, sırt kuvveti ve yüzme performans ölçümleri alındı. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına girilmiştir. Verilerin tanımlayıcı istatistiksel metotları Ortalama (X), Standart sapma(ss) kullanılmıştır. 8 haftalık antrenman programı sonrası deney ve kontrol guruplarının ön test ve son testler ile grup içi ve gruplar arasındaki farklılaşmaları için Paired-Samples t-test ve ANOVA kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık (0.05) düzeyinde değerlendirilmiştir. Uygulatılan 8 haftalık kor antrenmanın bulguların sürat, dikey sıçrama, denge, mekik, sağ-sol el kavrama, esneklik ve yüzme performanslarında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar rapor edilmiştir. Sonuç olarak, 10-12 yaş grubu yüzücülere uygulatılan kor antrenman ile seçilmiş motorik parametrelerden sürat, dikey sıçrama, denge, mekik, sağ-sol el kavrama ve esneklik performanslarını geliştirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DYNAMIC CORE TRAINING ON SOME MOTORIC PARAMETER FOR 10-12 YEAR MALE SWIMMERS 8 WEEKS ON WITH 100 M INDIVUDAL MEDLEY SWIMMING PERFORMANCE Kaan Özdoğru Coaching Education Department of Animation, Movement and Training Science Department. Thesis advisor: Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN In the study, it was aimed to investigate the effect of core training applied to 10-12 year Male swimmers on selected parameters and swimming performance. The survey included 60 volunteer swimmers participating in the ENKA sports club. The two groups (research and control group) were divided into two groups: speed, standing, vertical jump, balance, shuttle, right-left grip, flexibility, back strength and swimming performance measurements. The data obtained in the research were entered into the computer environment. The descriptive statistical methods of the data used are Mean (X), Standard deviation (ss). After 8-week training program, Paired-Samples t-test and ANOVA were used for pre-test and post-test groups of experimental and control groups and intra-group and inter-group differences. The findings were evaluated at a 95% confidence interval of 5% significance (0.05). Statistically significant differences in the speed, vertical jump, balance, shuttle, right-left hand grip, flexibility and swimming performances of 8-week core training were reported. As a result, the 10-12 year Male swimmer improves the speed, vertical jump, balance, shuttle, right-left hand grip and flexibility performances from the selected motoric parameters with core training applied by swimming.