Müzik öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerilerinin incelenmesi (Cumhuriyet Üniversitesi örneği)
Investigation of creative thinking skills of music teacher candidates (Cumhuriyet University example)
- Tez No: 502168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ULUSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Düşünme, Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünme, Yaratıcı Düşünme Becerisi, Müzik Öğretmen adayı, Thinking, Creativity, Creative Thinking, Creative Thinking Skills, Music Teacher Candidate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan Müzik öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerilerinin belirlenmesi ve ortaya çıkan sonuçların çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırma, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören toplam 100 öğrenciden elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanmıştır. Araştırmanın verileri, Müzik öğretmen adaylarının bazı kişisel özelliklerini tespit etmek için hazırlanan kişisel bilgi formu ile yaratıcı düşünme düzeylerini saptamak için Whetton ve Cameron tarafından geliştirilen Aksoy (2004) tarafından“Ne Kadar Yaratıcısınız?”olarak Türkçeye uyarlanan yaratıcılık ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Yaratıcılık ölçeğinde 39 tane likert tipi bir tanede kategorik olmak üzere toplam 40 madde yer almaktadır. Buna rağmen 40. soru dereceleme ölçeği şeklinde değildir. Bu soruda yaratıcılıkla ilgili 54 adet sıfat verilmiştir. Ölçekte yer alan likert dereceleme ölçeğindeki 39 maddenin güvenirlik kat sayısı Cronbach Alfa; .94 olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler, SPSS 24 istatistik paket program aracılığıyla değerlendirilmiş ve çözümlemeleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda Müzik öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerileri ile cinsiyet, mezun olukları orta öğretim kurumu, lisans eğitimine başlamadan önce yaşadıkları yerleşim birimi, lisans eğitimi dışında müzik eğitimi alıp almama durumları, farklı türde çalgı çalma sayısı, kitap ve gazete okuma aralığı, bulmaca çözme devamlılığı, eğlence, tartışma programı, bilgi yarışması, belgesel ve dizi film izleme sıklığı, ailenin aylık toplam gelir düzeyi, anne ve babanın eğitim durumu, baba meslek grubu, ailede müzikle ilgilenen kişilerin varlığı gibi değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine creative thinking skills of candidate music teachers studying at Sivas Cumhuriyet University, Faculty of Education, Fine Arts Department, Music Teaching Department and to examine the results in terms of several variables. This study, based on a surveying model, was performed in a total of 100 students studying in department of music teaching, faculty of Fine Arts Education, at Cumhuriyet University in 2017-2018 academic year. The data were obtained by using a personal information form prepared to determine some demographic characteristics of the music teacher candidatesand the creative thinking levels using the creativity scale developed by Whetton and Cameron and first adapted into Turkish by Aksoy (2004) titled as“How Creative Are You?”. There are 39 in Likert type and one categorical item, totalling 40 items in the questionnaire. However, the 40th question is not in the form of Likert scale. In this question, 54 adjectives related to creativity were given. Cronbach Alfa reliability coefficient of 39 items on the Likert scale included in the study was found as .94. The data were evaluated by SPSS 24 statistical package program and analyzed. It was found that there was no statistically significant relationship between music teacher candidates' creative thinking skills and several variables including gender, graduated high schools, secondary education institutions, city/town where they lived before undergraduate education, whether or not they were studying music other than undergraduate education, number of different types of musical instrument played, frequency of reading book and newspaper, habit of solving puzzles/crosswords, frequency of watching entertainment, discussion programs, documentaries and series , monthly total income of the family, education level of the parents, father's occupational group, presence of people interested in music in the family.