Otomobil sahiplerinin satın alma ve kullanım davranışlarını belirleyen faktörlerin incelenmesi: Erzurum kent merkezinde bir uygulama
Analysis of factors which determine the usage and purchase behaviours of automobile owners: An implementation in Erzurum centrum
  1. Tez No: 502197
  2. Yazar: ADEM GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: One-Sample T-Testi, Independent Samples T-Testi, One Way Anova Testi, Pos Hoc Test, Scheffe Testi, Talep, Tüketici, Pazarlama, One-Sample T-Test, Independent Samples T-Test, One Way Anova Test, Post Hoc Test, Scheffe Test, Demand, Consumer, Marketing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında otomobil sahiplerinin kullanım ve satın alma davranışlarını etkileyen faktörler T-Testi, ANOVA Testi ve Scheffe Testi yapılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bunun için uzmanların da görüşlerine başvurularak araçlar hakkında bilgi toplanmış ve satın alma kararlarını etkilemesi muhtemel faktörler belirlenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde otomotiv sektörü hakkında temel bilgiler verilmiştir. Dünyada ve ülkemizde otomotiv sektörünün tarihsel gelişimi açıklanmıştır. Sektörün ülkemiz ekonomisindeki durumuna değinilmiş olup, sektörde öne çıkan ülkelerle bazı karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yapılmıştır. Daha sonra sektörün Dünya ve AB ülkelerindeki genel durumu açıklanmış olup, Türkiye'nin 2014-2023 yılı projeksiyonu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde pazarlama ve tüketici kavramı açıklanmış olup, tüketicinin satın alma davranışlarını etkileyen demografik, kültürel, ekonomik ve psikolojik faktörlerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde otomotiv sektöründe, talep üzerine yapılmış daha önceki çalışmaların veri setleri, yöntemleri ve sonuçları hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise, dört bölümden oluşan anket formu hazırlanarak birinci bölümde demografik faktörlerin, ikinci bölümde katılımcıların araç bilgileri, üçüncü bölümde katılımcıların yeni araç almaları durumundaki tercihleri, son bölümde ise katılımcıların araçlar, yetkili servisler ve markalar hakkındaki görüşlerinin bulunduğu sorular sorularak Erzurum kent merkezinde 401 tüketiciye anket uygulanmıştır. Yapılan anket sonucunda elde edilen verilere, One Way (Tek Yönlü) Anova Testi, Post Hoc Testi (Çoklu Karşılaştırma Testi), Scheffe Testi (İkili Karşılaştırma), One-sample T-Testi (Tek Örnekli T-Testi) ve Independent Samples T-Testleri (Bağımsız Örneklem Testi) uygulanarak sonuçlar istatistiki açıdan analiz edilerek yorumlanmıştır. Yapılan çalışma neticesinde, tüketicilerin otomobil satın alma taleplerini sırasıyla yakıt tüketimi, güvenlik, konfor, dış görünüş, aracın ikinci el piyasası ve fiyat faktölerinin etkilediği sonucu bulunmuştur. Tüketiciler otomobil talep ederken önceliklerini bu şekilde sıralamıştır. Ayrıca gelir durumunun, otomobil sahiplerinin tercihlerine anlamlı bir şekilde yön verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, factors which determine the usage and purchase behaviours of automobile owners were tried to guess by T-Test, ANOVA Test and Scheffe Test. For this purpose, informations about automobiles were collected from experts and factors that could affect the purchasing decisions were determined. The study consist four chapters. In first chapter, general informations about automobile sector were given. Historical development of automobile sector in World and Turkey were disclosed. It is refered to situation of sector in our country's economy and compared with countries which is prominent in sector. After that, general situation of sector in World and EU countries were disclosed and informed about Turkey's 2014-2023 projection. In second chapter, marketing and consumer concepts were disclosed and demographic, culturali economic and psychological factors were mentioned which effect the purchasing behaviour of consumer. In third chapter, it is informed that data sets, method and results of old studies which is about demand of automobile sector. In last chapter, a questionnaire were implemented to 401 consumers in Erzurum centrum. This questionnaire consist four chapter in first chapter demographic factors, in second chapter consumers automobile informations, in third chapter choices of consumers about purchasing a new car and in last chapter opinions of consumer about automobiles, authorized services and brands were asked to consumers. Datas from this questionnaire were interpreted statistically with the implementation of One Way Anova Test, Post Hoc Test ( Multiple Comparison Test), Scheffe Test ( Binary Comparison), One-Sample T-Test and Independent Samples T-Test. As a result of the study, consumers' demand for car purchases was found to be affected by fuel consumption, safety, comfort, appearance, vehicle second hand market and price factor. When consumers demand automobiles, they rank their priorities in this way. It also came to the conclusion that the income situation gave meaning to car owners' preferences.