Otomobil reklamlarının tüketicilerin satın alma davranışına yansımaları: Ankara ili örneği
The reflections of automobile advertisements on consumers' purchasing behaviour: sample of Ankara province
- Tez No: 568855
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BECERİKLİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Otomobil, Tüketici Davranışı, Satın Alma Davranışı, Advertisement, Automobile, Consumer Behaviour, Purchasing Behaviour
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Küreselleşen dünyada yerel, ulusal, ulus ötesi ve çok uluslu ekonomilerin kesiştiği yer olan tüketim kültürü için tüketici davranışlarını ve yaşam tarzlarını öğrenmede, istek ve ihtiyaçları tespit etmede iletişim önemli bir role sahiptir. Reklam ise, ürün ve hizmetlerin bilgisini, işlevini ve faydasını bu süreçte alıcıya / hedef kitleye ulaştıran bir pazarlama iletişimidir. Sürekli değişen ve gelişen toplumlarda gündelik yaşamın bir parçası hâline gelen otomobiller, sahiplerine çeşitli faydalar sağlamakta ve bu faydalar otomobil-reklam ilişkisinde göstergelerle sunulmaktadır. İşletmelerin, özellikle otomotiv sektöründe devamlı bir başarı sağlaması için tüketici ihtiyaç ve isteklerini tatmin ederek bir memnuniyet ortamı oluşturması gerekmektedir. Tüketici satın alma davranışı; demografik, psikolojik ve sosyokültürel pek çok bileşenle açıklanmaktadır. Her duygu, düşünce ve eylem; karmaşık tüketim süreci içerisinde insan davranışının bir parçası olarak çevre, kültür ve toplumla etkileşim hâlindedir. Bu nedenle analiz edilmesi, hem üreticiye ve markasına değer katmada, hem de reklamcılar için faydalı bir rehber, yol gösterici olmada işlevseldir. Bu çalışmada, öncelikle reklam ve tüketici davranışları ile ilgili kapsamlı literatür bilgisi verilmiştir. Devamında anket yoluyla reklamın otomobil satın alırken hedef kitleyi hangi yönlerden etkilediği açıklanmıştır. Anketler, Ankara ilinin Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören ilçelerinde ikamet eden 237 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek otomobil reklamları ve otomobil satın alma davranışı arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In globalising world, communication has a substantial role for consumption culture as a place where local, national, transnational and multinational economies are intersected to find out consumer behaviours and their life styles and to determine their request and needs. As for advertisement is a marketing communication that conveying information, function and benefit of good and services to recipient / target audience in this process. In societies that are regularly developing and changing, automobiles which are turned into a part of daily life provide their owners multiple benefits and these advantages present with signs in relationship between automobile and advertisement. Companies especially in automotive sector to get a constant success, should create a satisfaction atmosphere by gratifying consumer's request and needs. The buying behavior of consumer is explained with many components as demographic, psychological and sociocultural. Every sense, idea and action in a complex consumption process, are in interactive relation with environment, culture and society as a part of human behaviour. Therefore, analysis of human behaviour is functional both producer to add value her / his own brand and leading, a useful guide for advertisers. In this study, first of all, comprehensive information about advertisement and consumer behaviours is clarified. Surveys were implemented to 237 people who located in the districts of Ankara; Çankaya, Keçiören and Yenimahalle. By analyzing the gathered data, meaningful relationship is determined between automobile / car advertisements and purchasing automobile behaviours.