E-ticaretin gümrük boyutu, sorunlar ve çözüm önerileri
The customs extent of electronic commerce, issues and solution recommendations
- Tez No: 502246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE NUR TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası ticaret, elektronik ticaret, gümrük, hızlı kargo taşımacılığı, International commerce, electronic commerce, cutoms, expresses cargo transportation Date:……..2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde elektronik ticaret ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Konu pazarlama boyutuyla, vergi boyutuyla, teknik boyutuyla birçok kez ele alınmış olmasına rağmen, gümrük boyutuyla ilgili kapsamlı bir çalışmaya hala ihtiyaç olduğu gözlemlenmiştir. Elektronik ticaretin gümrük boyutu, diğer bir deyişle elektronik ticaret ile gümrüğün buluştuğu yer olan Hızlı Kargo Taşımacılığı konusu ile ilgili yakın zamanda Türk Gümrüklerinde devrim niteliğinde kabul edilen köklü değişiklikler hayata geçirilmiştir. Ticaretin basitleştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar ve yenilikler, e-ticaretin Türkiye'de yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Bu değişiklikler Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığına yeni bir boyut kazandırmış, dış ticarete yönelik üretim yapan sanayicilerimizi ve KOBİ'lerimizi gelişmiş ülkelerle rekabet eder hale getirmiştir. Nihai tüketiciye sağladığı kolaylık ve avantajlar sayesinde gelişen teknolojiye kolay erişimin yolu açılmıştır. Yapılan değişikliklerin uluslarası ticaretimize olan etkileri bir hayli fazla olmakla birlikte, uygulamalardaki avantajlar ihracat aşamasında küçük ve orta ölçekli işletmeciler, ithalat aşamasında da bireysel satın alma tercihlerini yurt dışından yana kullanan nihai tüketicilerimiz tarafından yeterince bilinmemektedir. Ayrıca eksik veya kulaktan dolma bilgilerle yapılan uygulamalar, ciddi hatalara ve buna bağlı olarak çok ağır yasal yaptırımlara sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte, elektronik ticaretin mevzuat boyutuyla da ilgili önemli eksiklikler ve uygulamada sıkıntılar vardır. Yapılan mevzuat düzenlemeleri işlemlerde bazı kolaylıkları hayata geçirirken, bazı hususlarda hala eksiklikler olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda hızlı kargo taşımacılığına özel bir mevzuat düzenlemesi olmayışı, genel kargo taşımacılığı için düzenlenen kuralların hızlı kargonun etkinliğini azaltarak, olumsuz ve haksız cezai durumları meydana getirmiştir. Mevcut mevzuat düzenlemelerin yanısıra hala eksik olduğu gözlemlenen bir başka eksiklik ise kurumlar arasındaki iletişim eksiklikleridir. Gümrük sistemlerinde kronik hale gelmiş teknik sorunlar ve bunların sürece etkileri yapılan iyileştirmelerin faydalarını azaltmakta, ihracatçılarımızı küresel rekabet ortamında yeterince desteklememektedir. ETGB'nin hayatımıza getirdiği kolaylıklar sayesinde KOBİ'lerimiz daha kolay ve daha az maliyetle ürettikleri ürünleri dünya pazarına sunma fırsatı bulabilmişlerdir. Ancak ETGB bir taraftan kolaylık sağlarken, diğer taraftan ETGB'nin bizzat kendisi taşıma modlarıyla kısıtlandırılmıştır. Kısıtlama bununla da kalmamış, belirli gümrük kapılarıyla sınırlandırılarak, uygulama sahası daraltılmıştır. Devlet, bir yandan kolaylıklar sağlarken, diğer yandan sağladığı kolaylıkları sınırlandırarak, etkinliğini azaltmıştır. Toplumumuzu yakından ilgilendiren ve ülkemizi dünya çapında hak ettiği yere çıkaracak dış ticaretimize yönelik bu sorunların çözümlenmesi, eksikliklerin bir an evvel giderilmesi gereklidir. İşleyişi kolaylaştıracak ve hızlandıracak mevzuat düzenlemelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi KOBİ'lerimizin elini güçlendirerek, ekonomimize ivme kazandıracak, dış ticaretimizi geliştirecektir.
Özet (Çeviri)
Today, there are many studies related to e-commerce. Though this subject is dealt many times with it marketing, tax and technical dimensions, the observation which caused this study was that there is a need for this subject to be dealt with its customs extent. Recently, radical changes have been implemented at Turkish Customs Offices with regard to the customs aspect of electronic commerce, in other words to Fast Cargo Transportation, which is the point where electronic commerce and customs come together. Work and innovations regarding the simplification of commerce contributed to the popularisation of e-commerce in Turkey. These changes brought a new dimension of Mail and Fast Cargo Transportation, enabling our industrialists and SMEs producing for foreign trade to compete with developed countries. A path of access to developing technology was opened thanks to the facilities and advantages it brought to the end user. While these changes have had a large impact on our international trade, the advantages in implementation are not adequately known by small and medium-size enterprises at the point of export, or by our end users turning to foreign countries in their individual purchasing choices at the point of import. Also, practices carried out with imperfect knowledge or hearsay give rise to serious mistakes and very heavy consequent legal sanctions. However, there are also important shortcomings in the legislation aspect of electronic commerce, as well as difficulties in practice. While the legislative arrangements that are carried out allow for certain facilities in transactions, they still reveal shortcomings in certain aspects. At the same time, the lack of dedicated legislation for fast cargo transportation has caused the rules laid down for general cargo transportation to decrease the effectiveness of fast cargo transportation, giving rise to negative and unfair penal situations. In addition to current legislative arrangements, another aspect that is found to be still inadequate is the lack of communication between agencies. Technical problems that have become chronic in customs systems, and their impact on the process, impair the advantages of the improvements that are made, giving rise to a failure in adequately supporting our exporters in an environment of global competition. Thanks to the facilities brought by ETGB, our SMEs have been able to supply the products, which they have been able to produce with greater ease and at lower costs, to the global market. However, while providing facilities on the one hand, ETGB itself has also been restricted to modes of transport. This restriction has not stopped at this, but, causing a restriction to only certain customs stations, has narrowed the field of application. The government, while providing facilities, has curtailed their effect by restricting them. It is necessary that these problems, which are of close interest to our community, and which stand before our foreign trade that would bring our country to the global position it deserves, are solved as soon as possible. Bringing into effect, as soon as possible, legislative arrangements that would facilitate and expedite the process shall strengthen our SMEs, accelerate our economy, and develop our foreign trade.