Vasküler kognitif bozukluk olgularında bilgisayarlı bilişsel değerlendirme
The computer-based cognitive testing in vascular cognitive impairment patients
  1. Tez No: 502297
  2. Yazar: HATİCE LİMONCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, İnme sonuçları, Vasküler kognitif bozukluk, sanal süpermarket uygulaması, Nöropsikolojik test, Stroke, Stroke results, Vascular cognitive impairment, Virtual supermarket application, Neuropsychological test In this study
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, küçük damar hastalığına bağlı vasküler kognitif bozukluk gelişen olgulardaki kognitif bozuklukların nöropsikolojik testler ve bir sanal gerçeklik uygulaması olan sanal süpermarket uygulaması (SSU) ile değerlendirilmesidir. Olgular ve Yöntem: Bu çalışmaya 75 küçük damar hastası dahil edilmiştir. Ayrıntılı geleneksel nöropsikolojik testler sonucunda vasküler kognitif bozukluk saptanan 39 olgu hasta grubu olarak, nöropsikolojik testleri normal olan olgular kontrol grubu olarak belirlenmiştir. İki gruba ayrıntılı nöropsikolojik testler yanı sıra duygudurum ve işlevsellik ölçekleri ve SSU uygulanmıştır. Verilerin istatiksel analizi SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu nöropsikolojik test skorları arasında anlamlı farklılık göstermiştir. SSU değişkenlerinden doğru miktarda ödeme ve süre ile nöropsikolojik test sonuçları gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir. SSU süresi ile nöropsikolojik test sonuçları arasında çeşitli düzeylerde ilişki saptanmıştır. SSU'nun hasta ve kontrol grubu ayırmada %77.8 doğru sınıflama oranına sahip olduğu bulunmuştur. SSU süre cut of değeri 5.51 dakika olarak alındığında %80 sensitivite ve %75 spesifisite oranları ile tanı testi olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Sonuç: Günlük pratikte kognitif bozukluk tanısı için uzun süre alan, uygulanması için uzmana ihtiyaç duyulan nöropsikolojik testler kullanılmaktadır. SSU, küçük damar hastalarında kognitif bozukluk gelişen olguları birbirinden ayırt etmede başarılı bulunmuştur. SSU sayesinde daha kısa sürede daha fazla hastaya test uygulanarak vasküler kognitif bozukluk erken dönemde tespit edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Background: Studies on virtual reality applications in the diagnosis, monitoring and rehabilitation of cognitive disorders are increasing. Objective: The aim of this study is to evaluate neuropsychological tests and viral cognitive impairment in patients with vascular cognitive impairment due to small vessel disease with virtual supermarket application (SSU), a virtual reality application. Subjects and Methods: 75 small vessel patients were included in this study. Thirty-nine patients who were diagnosed with vascular cognitive impairment as a result of detailed conventional neuropsychological tests were identified as a group of patients with normal neuropsychological tests. Two grubes were applied to detail neuropsychological tests as well as mood and functionality scales and SSU. Statistical analysis of the data was performed with the SPSS 22.0 program. Findings: The patient and control group showed a significant difference between the neuropsychological test scores. Neuropsychological test results showed a statistically significant difference between the groups in terms of the exact amount of SSU and duration and duration. There were several levels of relationship between SSI duration and neuropsychological test results. The patients and control group of the SSU were found to have a correct classification rate of 77.8% in discrimination. SSU duration cut-off value of 5.51 minutes has been shown to be useful as a diagnostic test with 80% sensitivity and 75% specificity. Conclusion: In practice, neuropsychological tests are used which require long-term diagnosis of cognitive impairment and require specialist expertise. SSU has been found to differentiate between cases of cognitive impairment in small vessel patients. With SSU, vascular cognitive impairment can be detected early by testing more patients in a shorter time.