Revize edilmiş depresyon tutum ölçeğinin Türkçe dilinde geçerlikgüvenirlik çalışması
Validity and reliability of Turkish version of revised depression attitude questionnaire (R-DAQ)
  1. Tez No: 502298
  2. Yazar: MİNE TEVRİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN MEVSİM, DOÇ. DR. İRFAN YURDABAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Tutum, R-DTÖ, RHİÖ, geçerlik güvenirlik, Depression, Attitude, R-DAQ, Validity and reliabilty
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Depresyon , dünyada 350 milyon insanı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.Ülkemizde kadınlarda %10,7 ile birinci sırada, erkeklerde de %6,4 ile ikinci sırada sakatlık yükünü oluşturmaktadır. Ayrıca hastalık yüküne yol açan ilk 10 hastalıkta dördüncü sırada yer almaktadır. Aile Hekimleri konumları gereği depresyonlu kişilerin ilk ve bazı toplumlarda tek başvuru noktasıdır ve depresyon yönetiminde anahtar role sahiptir.Hastaların durumlarının ifşası hakkındaki endişeleri ve aile hekimlerinin depresyon hakkındaki bilgi ve tutumları engelleyici rol oynamaktadır.Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının depresyon hastaları hakkındaki tutumlarını değerlendirmek için oluşturulan Revize Edilmiş Depresyon Tutum Ölçeğinin Türkçe dilindeki geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Metadolojik araştırma modelinde yürütülen çalışma İzmir ili merkez ilçede görev yapmakta olan 302 aile hekiminin katılımı ile yapılmıştır. Web tabanlı anket hazırlama programı kullanılarak e posta yoluyla, sosyo demografik veri formu, Revize Edilmiş Depresyon Tutum ölçeği( RDTÖ) ve Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği (RHYİÖ) katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizi; ölçeğin güvenirliği Cronbach alpha iç tutarlık ,split half ve pearson korelasyon analizi ile yapılmış, yapı geçerliği çalışması açımlayıcı faktör analizi ile yapılmıştır. Sonuç:22 maddelik R-DTÖ 5 li likert yapıda bir ölçektir.Ölçeğin 9 maddesi Türkçe formunda çalışmamıştır. Bu durum kültürel farkla, ölçeğin teorik yapısındaki farklılıkla açıklanmaya çalışılmıştır. Faktör analizi bulguları, 13 maddelik R-DTÖ maddelerinin toplam varyansın % 45.473'ünü açıklayan üç boyutlu yapıyı göstermiştir. Ölçeği oluşturan alt boyutların korelasyonu olmadığından ayrı ayrı değerlendirilmiş olup. Öz Yeterlilik Alt Boyutu Cronbach Alpha: 0,659 genel Bakış Açısı Alt Boyutu Cronbach Alpha:0,52 ,Depresyona Karamsar Bakış Alt Boyutu Cronbach Alpha;0,562 olarak hesaplanmıştır.Split half testinde r:0,2 olup yarı test uygunluğu bulunamamıştır. R-DTÖ 'nin Türkçe diline uygunluğu düşük seviyede değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Depression is a health problem affecting 350 billion people around the world. In Turkey, it creates 10.7% of dissability charge in women and 6.4% in men. In addition, depression takes 4'th place in top 10 disability causing disease charge. Because of their positions, family physicians are the first, and in some communities only, consultant for depressed individuals. Concerns of patients about disclosure of their situation and the knowledge and attitudes of the family physicians about depression play an inhibitive role. The aim of this study is to investigate the validity and reliability of the Revised Depression Attitude Questionnaire (R-DAQ) in Turkish culture to assess the attitudes of health professionals towards depressed patients. Method: The study conducted in the methodological research model has been carried out with the participation of 302 family physicians working in the central province of Izmir. Socio-demographic data form, Revised Depression Attitude Questionnaire (RDAQ) and Beliefs Towards Mental Illness Scale (RHYIS) were applied via electronic mail using a web-based questionnaire preparation program. The reliability of the analysis scale of the data was determined by Cronbach alpha internal consistency, split half and Pearson correlation analysis. Exploratory factor analysis and similar scales correlation was done for validity of the scale. Result: The 22-item R-DAQ is a quintet Likert structured scale. 9 items of the scale did not work in Turkish form. Factor analysis findings showed that the 13-item RDAQ items account for 45.473% of the total variance. The Cronbach alpha value for the whole of the scale was 0.304 and the values for the subscales were 0.659 for the Selfefficacy subscale, 0.520 for the General Viewpoint subscale, and 0.562 for the Pessimistic view of Depression subscale. In the split half test r was 0,202 and no halftest fit was found. The validity and reliability of R-DAQ to the Turkish language has been evaluated as low.