Hartofilakidis tip a-b (crowe tip 1-3) gelişimsel kalça displazisi zemininde gelişen koksartrozlarda femur başı otogreftine basamaklı osteotomi uygulanarak yapılmış asetabular rekonstrüksiyonların radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Hartofilakidis type a-b (crowe type 1-3) evaluation of radiologic results of acetabular reconstructions performed by stepped osteotomy of femur head autograft in coxarthroses developing on the developmental dysplasia of the hip
  1. Tez No: 502369
  2. Yazar: DEVRAN ERTİLAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜRGÜDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hartofilakidis tip A-B kalça, Crowe tip 1-3 kalça, asetabular çatı, basamaklı osteotomi, Hartofilakidis type A-B hip, Crowe type 1-3 hip, acetabular roof, stepped osteotomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hartofilakidis tip A-B(Crowe Tip 1-3) Gelişimsel Kalça Displazisi Zemininde Gelişen Koksartrozlarda Femur Başı Otogreftine Basamaklı Osteotomi Uygulanarak Yapılmış Asetabular Rekonstrüksiyonların Radyolojik Sonuçlarının Değerlendirilmesi Gelişimsel kalça displazisi zemininde gelişmiş koksartrozlarda total kalça protezi uygularken sığ artiküler kavite, artmış anteversiyon, ön duvarın çok ince ve kemik stoğunun az olması, femur başının yetersiz örtümü gibi birçok zorluk karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Hartofilakidis tip A-B (crowe tip 1-3) kalçalarda asetabular çatı gereksinimi sıklıkla olmaktadır ve bu kalçalarda yeterli osteointegrasyon önemli bir sorun haline gelmektedir. Asetabular displazili olgularda asetabular rekonstrüksiyonda amaç asetabular komponenti stabil olarak yerleştirmek ve bunu koruyabilecek yeterli örtünmeyi sağlayabilmektir. Bu çalışmamızda Hartofilakidis tip A-B (Crowe tip 1-3) kalçalarda femur başı otogreftine basamaklı osteotomi tekniği uygulanarak yapılmış asetabular rekonstrüksiyonların sonuçlarını radyolojik olarak değerlendirdik. Kliniğimizde 2003-2010 yılları arasında Hartofilakidis tip A-B(Crowe tip 1-3) gelişimsel kalça displazisi zemininde gelişmiş koksartrozlarda asetabular çatı uygulanan 20 (5e, 15k) hastanın toplam 24 kalçası radyolojik olarak değerlendirildi. Hartofilakidis tip A kalça sayısı 8,tip B sayısı 16, Crowe tip 1 kalça sayısı 3, Crowe tip 2 sayısı 18, Crowe tip 3 sayısı 3'tü. Hastaların ortalama yaşı 53.2' idi(43-68 yaş aralığı). Ortalama takip süresi 5.5 yıl (3-12 yıl aralığı)'dı. Bütün vakalar aynı cerrah tarafından ameliyat edildi. Hepsine çimentosuz total kalça protezi uygulandı. Tüm vakalarda femur başı otogreftine basamaklı osteotomi uygulanarak 1-3 vida ile asetabuluma tespit edildi ve otogreftin çok büyük olmamasına dikkat edildi. Asetabular çatı uygulanan 24 kalçadan sadece 1 kalçada postop 11. yılında vida çevresinde ve asetabulumun supero-lateralinde osteoliz bulguları tespit edildi. Buna göre ortalama başarı oranımız %95.84 oldu. Hartofilakidis tip A-B ve Crowe tip 1-3 gelişimsel kalça displazisi zemininde gelişen koksartrozlarda çatı ihtiyacı sıklıkla olmaktadır. Ancak uygulanan çatıların osteointegrasyonu halen sorun teşkil etmektedir. Bizim uyguladığımız teknikte; özellikle allogreft değil de otogreft uygulanması, otogreftin büyük olmadan küçük hacimde tutulması, greft tespitinin 1-3 vida ile sıkı bir şekilde yapılması ve en önemlisi femur başı otogreftinin basamaklı bir şekilde kesilerek düzgün konture edilmesi ve asetabuluma uygulanması bu sayede asetabular oyma aşamasında bu greftin sıkı bir şekilde komprese olması; osteointegrasyon olasılığını oldukça fazla arttırdığını ve erken revizyon ihtiyacını en aza indirdiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Hartofilakidis Type A-B (Crowe Type 1-3) Evaluation of RadiologicResults of Acetabular Reconstructions Performed by Stepped Osteotomy of Femur Head Autograft in Coxarthroses Developing on the Developmental Dysplasia of the Hip When applying total hip prosthesis to the developmental dysplasia of the hip, there are many difficulties such as shallow articular cavity, increased anteversion, very thin frontal wall and low bone density, and inadequate coverage of femur head. In particular, the need for acetabular roofing is often present in Hartofilakidis type A-B (Crowe type 1-3) hips, and adequate osteointegration becomes an important problem in these hips. The purpose of acetabular reconstruction in the case of acetabular dysplasia is to place the acetabular component as stable and to provide adequate covering to protect it. In this study, we evaluated the results of acetabular reconstructions made by applying a stepped osteotomy technique from a femoral head autograft to a Hartofilakidis type A-B (Crowe type 1-3) wrist radiographically. In our clinic, 24 hips of 20 (5m, 15f) patients who underwent asetabular roof in coxarthroses developed on the basis of Hartofilakidis type A-B (Crowe type 1- 3) developmental dysplasia between 2003 and 2010 were evaluated radiologically. Hartofilakidis type A hip number 8, type B hip number 16, Crowe type 1 hip number 3, Crowe type 2 number 18 Crowe type 3 number 3. The mean age of the patients was 53 (range 43-68 years). All the cases were operated on by the same surgeon. All cementless total hip prostheses were applied. In all cases, a step osteotomy was performed through the autograft of the femur head, acetine was detected with 1-3 screws and it was noted that the autograft was not too large. Of the 24 hips subjected to the acetabulum roof, only 1 hips postop was found around 11th year of screw and supero-lateral osteolysis findings of acetabulum. Accordingly, our average success rate was % 95.84. Hartofilakidis type A-B and Crowe type 1 -3 developmental dysplasia is a frequent cause of roofing in coxarthroses. However, osteointegration of the applied tendons is still a problem. In our technique; especially in autografts, not allografts, keeping the autograft in a small volume without large grafts, grafting with 1-3 screws tightly, and most importantly, cutting the femoral head autograft in a stepwise manner, we think that this graft is a tight compression in the acetabular carving stage in this respect and that it increases the possibility of osteointegration considerably and reduces the need for early revision.