Erciyes Üniversitesi çocuk acil servisine 2009-2011 yılları arasında getirilen zehirlenme olgularının değerlendirilmesi
The evaluation of poisoning cases treated in the pediatric emergency unit of Erciyes University medical hospital between 2009-2011 years
- Tez No: 502370
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Child, emergency, etiology, poisoning, suicide
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK ACİL SERVİSİNE 2009-2011 YILLARI ARASINDA GETİRİLEN ZEHİRLENME OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yasemin KILIÇ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans, Aralık, 2017 Danışman: Prof. Dr. Fevziye ÇETİNKAYA ÖZET Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne 1 Ocak 2009-31 Aralık 2011 tarihleri arasında başvuran 0-17 yaş grubundaki zehirlenme olgularının epidemiyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Dosya bilgisine ulaşılabilen 847 zehirlenme olgusu geriye dönük olarak değerlendirildi; yaş, cinsiyet, zehirlenme oranı, alınan madde tipi, ilaç tipi, hastaneye geliş saati, geliş ayı, geliş yılı, geliş şikayeti, izlem yeri, izlem süresi gibi özellikleri kaydedildi. Zehirlenme vakalarının tüm acil başvurularına oranı % 1,2 olup, %50,3'ü erkek, %49,7'si kız ve kız/erkek oranı 1/1,1 idi. Vakaların :%37,3'ü 0-24 ay, :%38.0'ı 25 ay-5 yaş: %7,6'sı, 6-11 yaş ve %17,1'i 12-17 yaş grubunda idi. Zehirlenmelerin en sık yaz ( %35,1) ve ilkbahar (%27,4) mevsimlerinde meydana geldiği tespit edildi. En sık zehirlenme etkeni içerisinde %59 ile farmakolojik olmayan ajanlar ve ikinci sıklıkta ise %41 ile farmakolojik olan ajanlardı. Kaza sonucu oluşan zehirlenmeler (%82,7) en sıktı, bunları intihar etmek amacıyla (%14,5) meydana gelen zehirlenmeler takip etmekteydi. 0-11 yaş grubunda %96,9 ile kaza sonucu meydana gelen zehirlenmeler, 12-17 yaş grubunda ise %96,8 ile intihar etmek amaçlı olan zehirlenmeler en sıktı. Tüm vakalar içerisinde ölüm görülme oranı %0,7 idi. Çocukluk çağı zehirlenmeleri en sık kaza nedeniyle, ağızdan alım yoluyla ve ilaçlarla olmaktadır. Ülkemizde küçük çocukların evde sıklıkla yalnız bırakılmaları ve ailenin yeterli derecede ilgilenmemesi, ilaçların çocukların kolayca erişebilecekleri yerlerde bulunması ve ambalajının sağlam olmaması zehirlenme olasılığını arttırmaktadır. Zehirlenme vakalarının aza indirilmesi için aile ve toplum bireylerinin eğitilmesi, korozif maddelerinin bilinçli olarak evlerde saklanması, reçetesiz ilaç satılmaması, ilaçların, temizlik maddeleri ve tarım ilaçlarının açıkta bırakılmaması gerekmektedir. Anahtar Kelime: Acil servis, çocuk, etyoloji, intihar, zehirlenme.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF POISONING CASES TREATED IN THE PEDIATRIC EMERGENCY UNIT OF ERCIYES UNIVERSITY MEDICAL HOSPITAL BETWEEN 2009-2011 YEARS Yasemin KILIÇ Erciyes University, Health Sciences Institute Public Health Department Master Thesis , December, 2017 Supervisor: Prof. Dr. Fevziye ÇETİNKAYA ABSTRACT We retrospectively reviewed 847 poisoning cases whose ages varied from birth to 17 years old to assess episodes epidemiologic and clinical characteristics of patients who were admitted with poisoning to The Pediatric Emergency Unit of Erciyes University Medical Hospital between 2009-2011. 847 poisoning cases evaluated retrospectivelly. We recorded the age, gender, poisoning degree type of consumed agents, type of drugs, the time month and year of presentation, symptoms on presentation, time and location of observation according to the patient charts. Out of all emergency service applications, 1,2% were due to poisoning. 50,3% of cases were male, 49,7% were female and the female/male ratio was 1/1,1. Cases were classified into 4 group as 0-24 months (37,3%), 25 months-5 years (38%), 6-11 years (7,6%) and 12-17 years (17,1%) old groups. Poisoning was frequently detected in summer (35,1%) and spring (27,4%). The most common poisoning factor were not-pharmaceutical agents (59%). And the rest of these agents were pharmaceutical (41%). Accidental poisonings were most common (82,7%) and followed by suicidal poisoning (14,5%). The most common reasons for poisoning in the 0-11 age group were accidental poisoning with a rate of 96,9%, whereas in the 12-17 age group it was suicidal poisoning with the rate of 96,8%. The total death rate was 0,7%. Childhood poisoning is most commonly occurs accidental, taking by mouth and with drugs. The possibility of poisoning in our country is increased by leaving children alone at home, parents who don't take care of their children, drugs which don't have proper packages and get reached by children easily. To decrease poisoning cases community and families should get educated, corosive agents have to be kept at home carefully, drugs without prescription shouldn't get sold, cleaning products and pesticides should be kept in place where children can't get in.