Hemşirelerin iş doyumunun örgütsel bağlılık düzeyi üzerine etkisi
Effect of nurses' job satisfaction on their organizational commitment level
- Tez No: 502371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, iş doyumu, örgütsel bağlılık, nurse, job satisfaction, organizational commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin iş doyumunun örgütsel bağlılıkları üzerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bulunan bir devlet hastanesi, bir devlet üniversitesi hastanesi, bir özel hastane ve bir özel üniversite hastanesi olmak üzere toplam dört hastanede çalışan 651 hemşire oluşturmuştur. Veriler Temmuz 2015 ile Temmuz 2016 tarihleri arasında,“Kişisel ve Mesleki Özellikler Bilgi Formu”,“İş Betimlemesi Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı analizler, ANOVA, bağımsız gruplar t testi, Pearson korelasyon testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamına giren hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyinin 3.260.70 puan ortalaması ile orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sosyodemografik ve mesleki özelliklerden yaş, pozisyon, deneyim, günlük-haftalık çalışma süresi, vardiya şekli, işte ve meslekte kalma niyeti değişkenlerinin örgütsel bağlılık düzeyini etkilediği bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, iş doyumu düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında istatistiksel olarak pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Duygusal ve normatif bağlılık ile iş betimlemesi alt boyutlarından kuruma güven, çalışma arkadaşlarıyla ilişkiler, çalışanların destek ve gelişimi arasında daha yüksek düzeyde ilişki olduğu ve en yüksek düzeyde ilişkinin“kuruma güven”alt boyutunda ortaya çıktığı belirlenmiştir. Sonuç: Kurumsal verimlilik açısından çalışanların kendilerini örgüte bağlı hissetmeleri önemli bir etmendir. Hastane ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinin hemşirelerin iş doyumlarını artırmak ve çalışma ortamlarını iyileştirmek üzere stratejiler geliştirmesi ve hayata geçirmesi önemli görünmektedir. Ayrıca yöneticilerin, genç yaşta ve yatakbaşında çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılıklarını artırmak üzere çalışma koşullarını iyileştirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to aim for examining the effect of nurses' job satisfaction on their organizational commitment. Material and methods: This research is a descriptive study. The sample of the research is composed of 651 nurses working in four hospitals, including a public hospital, a public university hospital, a private hospital and a private university hospital in Istanbul. Data were collected between July 2015 and July 2016 with 'Personal and Professional Qualities Information Form', 'Job Descriptive Index' and 'Organizational Commitment Scale'. The data was evaluated by descriptive analyzes, ANOVA, independent groups t test, Pearson correlation test and multiple linear regression analysis. Results: It was determined that the level of organizational commitment of the nurses was moderate with an average of 3.260.70 points. The level of organizational commitment affected socio-demographic and occupational characteristics such as age, position, experience, daily-weekly working time, shift type, job and occupation intentions. As a result of the correlation analysis, it was revealed that there is a statistically significant positive correlation between job satisfaction level and organizational commitment level. Affective and normative commitment and job description subscales were found to have a higher level of trust in the institution, relationships with colleagues, support and development of employees, and the highest level of relationship emerged in the“trust to institution”sub-dimension. Conclusion: In terms of organizational productivity, it is important that employees feel themselves connected. It is very important that hospital and nursing services managers develop strategies to increase job satisfaction of nurses and improve their work environment. It is also necessary for managers to improve working conditions in order to increase the organizational commitment of nurses working at young age and bedside.