The influence of organizational structure and culture on innovation capability of organizations: With the mediating role of strategic decision making process
Örgüt yapısının ve kültürünün örgütlerin inovasyon kabiliyetine etkisi: Stratejik karar alma sürecinin aracı rolü
  1. Tez No: 502422
  2. Yazar: REŞİT YİĞİT OKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ DİCLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Yapısı, Örgüt Kültürü, Stratejik Karar Alma Süreçleri, Inovasyon Kabiliyeti, Organizational Structure, Organizational Culture, Strategic Decision Making Process, Innovation Capability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Akademik literatürde organizasyonların yapısı (OS) (Oganizationl Structure), kültürü (OC) (Organizational Culture), stratejik karar verme süreçleri (SDMP) (Strategic Decision Making) ve inovasyon kabiliyetleri (IC) (Innovation Capability) arasındaki ilişkileri inceleyen çalışmalar bulunmaktadır. Bu ilişkiler genellikle iki kavram arasında, bazen de üçlü modeller kurularak incelenmiştir. OS, OC, SDMP ve IC arasındaki tüm ilişkileri daha detaylı tek bir model içine yerleştirmek ve bu çalışmayı Türkiye'deki iş dünyasında çalışan profesyoneller üzerinde yapmak yeni araştırma fırsatı doğurmaktadır. Bu araştırma, profesyonellerin OS, OC, ve SDMP kavramlarını temel boyutlarıyla anlayarak, IC ile olan etkileşimlerinden daha fazla yarar sağlamalarını hedeflenmektedir. Bir diğer değişle, IC'nin arttırılabilmesi için bu kavramlarla arasındaki ilişki türlerini incelemektedir. Ayrıca, OS ve OC'nin bağımsız, IC'nin bağımlı değişken olduğu bir araştırma modelinde SDMP'nin aracı (ılımlaştırcı) etkisinin bulunup bulunmaması gibi sorulara da cevap aranmaktadır. Bu sayede yönetici ve profesyonellerin bu kavramların organizasyonlarda oynadığı kritik rol hakkında farkındalığının artması amaçlanmaktadır ve organizasyonlarındaki inovasyon kabiliyetinin yükselmesi için OS, OC ve SDMP'yi daha etkin kullanabilmeleri doğrultusunda tavsiyelere yer verilmektedir. Araştırma sonuçları OS, OC ve SDMP arasındaki ilişkilerin ve IC'ye olan etkilerinin yöneticiler tarafından daha iyi anlaşılması gerektiğini göstermektedir. Inovasyonu arttırmak mevcut fikirler ve uygulamalardan ziyade yeni fikirlere ve farklı düşünülmüş çözüm yönetemlerine odaklanmayı gerektirmektedir. Şirketler yapılarına, kültürlerine ve karar alma yöntemlerine dair stratejilerini gözden geçirerek kendilerini bu yönde geliştirmelidir. Inovasyon odaklı organizasyon yapıları, kültürler ve stratejik karar alma süreçleri yetenekli insan kaynağını çekme yanında inovasyon kabiliyetini ve şirket performansını da geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
There are various studies in literature that focus on relationships between organizational structure (OS), organizational culture (OC), strategic decision making process (SDMP) and innovation capability (IC) of organizations. However, they are mostly modeled in dyadic forms (between two concepts) and few can be found in triadic form. There is an opportunity to research the interaction of all four subjects in a single and more complex model with a special focus on the Turkish business context. This research, in particular, concentrates on how organizations can benefit from understanding basic dimensions of OS, OC, SDMP, and their influence on IC. In other words, what kind of organizational cause and effect relationships can facilitate organizational efforts to increase their IC? Does SDMP have a mediating role in a research model where OS and OC are conceived as the independent variables and IC as the dependent variable? This study intends to find answers to such questions and thus to increase the awareness of managers and other professionals about the key roles of these critical concepts and to make recommendations on how to adapt OS, OC, and SDMP effectively to achieve more successful innovation results. Based on the results, the study concludes that it is crucial to raise the awareness and degree of consciousness of these interrelations toward an increased IC. The findings can be beneficial for managers in understanding the influence of contextual factors and SDMP dimensions on IC. The shift into innovation focus requires creative ideas and solutions rather than existing and ready-made ones, therefore companies need to revise or renew their strategies for a structural and cultural change and a more effective decision making processes. An innovation oriented OS, OC and SDMP can attract the talent and improve the overall innovation capability and performance of any organization.