İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma kaygıları ile Türkçe dersine yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between the reading anxieties of 4th grade elemantry school students and their attitudes towards Turkish lesson
  1. Tez No: 502488
  2. Yazar: HARUN DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜL ÖZENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul Dördüncü Sınıf, Türkçe Dersi, Kaygı, Okuma Kaygısı, Tutum, Fourth Grade Primary School, Turkish Lesson, Anxiety, Reading Anxiety, Attitude
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma kaygılarının Türkçe dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Araştırma birden fazla değişken arasındaki ilişkinin incelenmesine dayalı olduğu için betimsel modellerden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırma evreni 2017/2018 eğitim öğretim yılı Kayseri il merkezinde bulunan dördüncü sınıfa devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. Oranlı küme örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklem sosyo-ekonomik özelliklerine göre düşük-orta-iyi-yüksek olmak üzere dört ilkokuldan 556 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Okuma Kaygı Ölçeği”ve“Türkçe Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Analiz tekniklerinden t-testi, varyans analizi, Post-hoc Tukey, Post-hoc Games Howell, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve pearson korelasyon katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerin okuma kaygıları ile Türkçe dersine yönelik tutumları arasında negatif yönde orta düzeyde (r=-,415) bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Okuma kaygıları cinsiyet ile okul öncesi eğitim alma değişkenine göre anlamlı farklılık göstermezken, bir dönemde okunan kitap sayısı, anne-baba eğitim durumu değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Araştırmadan elde edilen diğer bulgular ise ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları okul öncesi eğitim alma ve anne eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermezken, cinsiyet, bir dönemde okunan kitap sayısı ve baba eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research reveals the relation between reading anxieties of fourth grade primary school students and their attitude towards Turkish lesson. Since the research is based on investigation of the interrelation of more than one variables, it was conducted with the relational screening model which is among descriptive models. The population of the research is the fourth grade primary students educating in city center of Kayseri in 2017/2018 school year. The sample was determined with the proportional cluster sampling method. The sampled consists of 556 primary school senior students classified as with low-medium-good-high according to their socio-economic conditions. As data collection tools in the research,“Personal Information Form”,“Reading Anxiety Scale”and“Turkish Lesson Attitude Scale”were used. Data obtained from the research were obtained using statistical analysis techniques. Among analysis techniques, t-test, variance analysis, Post-hoc Tukey, Post-hoc Games Howell, arithmetic mean, standard deviation, frequency and pearson's correlation coefficient techniques were used. According to the results obtained from the research, It was determined that there is a moderate negative relationship (r=-,415) between reading anxiety and attitude towards Turkish lesson in the research. there is no significant relation between reading anxieties of fourth grade primary school students regarding the variables gender and preschool education, number of books read within one semester varies and educational background of parents. In addition to this, attitudes of fourth grade primary primary school students according to Turkish lesson doesn't show significant relation with preschool education and educational status of mother, it varies significantly with gender, number of books read within one semester and educational status of fathers. Some proposals were suggested in the direction of the results obtained from the research.